Supstance koje izazivaju zabrinutost (SVHC) i buduće obaveze privrednih subjekata u skladu sa nacionalnim propisima

Supstance koje izazivaju zabrinutost (SVHC) i buduće obaveze privrednih subjekata u skladu sa nacionalnim propisima

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PKS) održalo seminar na temu „Supstance koje izazivaju zabrinutost (SVHC) i buduće obaveze privrednih subjekata u skladu sa nacionalnim propisima“. U okviru zajedničkog projekta ministarstva nadležnog za zaštitu životne sredine sa Švedskom agencijom za hemikalije (KemI) „Upravljanje rizikom od hemikalija u Srbiji“, a uz finansijsku pomoć Švedske agencije za razvoj i saradnju (Sida) pripremljene su Smernice o supstancama koje izazivaju zabrinutost, koje su predstavljene ovom prilikom.

Supstance koje mogu biti identifikovane kao SVHC (SVHC – eng. Substances of Very High Concern) su supstance koje su karcinogene, mutagene ili toksične po reprodukciju, supstance identifikovane kao perzistentne – bioakumulativne –toksične (PBT) ili veoma perzistentne – veoma bioakumulativne (vPvB), ili supstance koje dovode do poremećaja rada endokrinog sistema.

S obzirom da SVHC mogu izazvati značajne posledice po zdravlje ljudi i životnu sredinu, u nacionalnim i propisima EU kojima se uređuju hemikalije posvećena im je izuzetna pažnja, sa ciljem da se obezbedi adekvatna kontrola rizika prilikom njihovog korišćenja i podstakne uvođenje bezbednijih alternativa.

Najveće interesovanje za učešće na seminaru pokazali su predstavnici iz grana industrije koje se bave proizvodnjom boja i lakova, guma, detergenata, plastike, nameštaja, tekstila i građevinskog materijala. Osim predstavnika ministarstva, PKS, kao i brojnih predstavnika privrede, seminaru su prisustvovali i predstavnici drugih institucija kao i eksperti iz Švedske agencije za hemikalije. Seminaru je prisustvovalo ukupno 86 učesnika.

Predstavnici ministarstva, nacionalni i međunarodni eksperti su održali prezentacije i upoznali brojne predstavnike privrednih subjekata sa obavezama u vezi SVHC u skladu sa nacionalnim propisima, ali i u skladu sa odredbama REACH Uredbe koje se primenjuju u Evropskoj uniji.

Nakon prezentacija i prikaza segmenta dokumentarnog filma “PREPUŠTANjE” (“Underkastelsen”) u režiji Stefana Jarla, održana je konstruktivna diskusija u kojoj su učestvovali predstavnici industrije, ministarstva, drugih institucija kao i međunarodni eksperti iz KemI.

 
IMG_4423 IMG_4426
IMG_4433 IMG_4436
IMG_4442 IMG_4445