Sklopljeni ugovori o subvencionisanju zaštićenih prirodnih dobara od nacionalnog interesa

Sklopljeni ugovori o subvencionisanju zaštićenih prirodnih dobara od nacionalnog interesa

575Uredbom o rasporedu i korišćenju sredstava za subvencionisanje zaštićenih prirodnih dobara od nacionalnog interesa za 2014. godinu, utvrđeni su uslovi i način rasporeda i korišćenja sredstava za subvencionisanje zaštićenih prirodnih dobara od nacionalnog interesa.

U ovoj godini ukupno je opredeljeno sredstava subvencija u iznosu od 160.000.000,00 dinara. Sredstvima su sufinansirani programi upravljanja 54 zaštićena područja od nacionalnog interesa, koji su prethodno usvojeni od strane Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja.

Programima upravljanja, koji su predmet ugovora, planirani su radovi i aktivnosti na zaštiti, unapređenju i razvoju zaštićenih područja (čuvanje, održavanje, prezentacija zaštićenih područja, obeležavanje, uspostavljanje i održavanje šetnih i biciklističkih staza, izgradnja vizitorskih centara, monitoring prirodnih i stvorenih vrednosti zaštićenih područja).

Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, Sektor za prirodne resurse, sklopilo je 7. aprila 2014. godine, 19 ugovora o subvencionisanju programa upravljanja zaštićenih područja sa upravljačima, ukupne vrednosti oko 80.000.000,00 dinara. Prva grupa ugovora (15) sklopljena je 24. marta 2014. godine.

Pomoćnik ministra Slobodan Erdeljan i državni sekretar Dragana Marković su ovom prilikom obavestili prisutne o predstojećim planovima i aktivnostima Ministarstva, a vezano za zaštićena područja, kao i o njihovim obavezama koje proizilaze iz sklopljenih ugovora.

 Kako se radi o zaštićenim područjima od nacionalnog interesa, obezbeđena sredstva subvencija biće značajna pomoć upravljačima u cilju sveukupnog unapređenja stanja zaštićenih područja, kao i njihove promocije.