Sastanak povodom održavanja Konferencije zemalja ugovornica Karpatske konvencije

Састанак

Sastanak povodom održavanja Konferencije zemalja ugovornica Karpatske konvencije

Sastanak predstavnika Ministarstva zaštite životne sredine i Sekretarijata Karpatske konvencije povodom predstojećeg održavanja Konferencije zemalja ugovornica Karpatske konvencije održan je u Beču od 2. do 3. marta.

Tema sastanka bila je organizacija predstojećeg Sedmog sastanka Konferencije zemalja ugovornica Karpatske konvencije, koji će se održati u Beogradu od 11. do 14. oktobra 2023. godine. Na sastanaku u Beču je detaljnije diskutovano o strateškim temama koje su relevantne za uspešnu organizaciju predstojećeg sastanka, a cilj je bila i priprema za predsedavanje Republike Srbije koje će biti započeto na CC COP7.

Podsećamo, Karpatska konvencija potpisana je 2003. godine i ratifikovana 2006. godine od strane svih sedam strana ugovornica (Srbija, Rumunija, Češka, Poljska, Mađarska, Slovačka i Ukrajina), a uključivanjem u Karpatski planinski region stvaraju se uslovi za intenzivniju saradnju Srbije sa drugim karpatskim državama.

Cilj Konvencije usmeren je na vođenje sveobuhvatne politike zaštite i održivog razvoja Karpata radi poboljšanja kvaliteta života, jačanja lokalne privrede, očuvanja prirodne i kulturne baštine. Na taj način su prisutne mere predostrožnosti zagađivanja životne sredine, učešća javnosti i angažovanja svih zainteresovanih subjekata na nacionalnom i lokalnom nivou u planiranju i upravljanju zemljišnim i vodnim resursima.