Saopštenje povodom zagađenja vazduha u Srbiji

Saopštenje povodom zagađenja vazduha u Srbiji

Tokom prethodnog dana zabeleženo je prekoračenje granične dnevne vrednosti emisije PM10 suspendovanih čestica u Valjevu, Kragujevcu, Kosjeriću, Popovcu, Čačku, Užicu, Nišu, Novom Pazaru i Pirotu.

Prekoračenja graničnih vrednosti koncentracija sumpordioksida, azotdioksida, ugljenmonoksida i ciljne vrednosti prizemnog ozona nisu evidentirana ni na jednom mernom mestu u Republici Srbiji, osim za azotdioksid na mernom mestu Užice, gde je prekoračena satna granična vrednost u 14 časova.

Imajući u vidu da individualna ložišta i toplane toplotne snage manje od 50 MW na godišnjem nivou doprinose ukupnoj emisiji PM10 suspendovanih čestica u udelu od 65 %, a PM2.5 suspendovanih čestica u udelu od 80 %, apelujemo na građane da biranjem ekološki prihvatljivijih energenata doprinesu dodatnom poboljšanju kvaliteta vazduha.

Pri rešavanju problema i postizanju zadatih ciljeva svi moramo dati svoj doprinos i zato je pravi trenutak da menjanjem svojih navika omogućimo da nam životna sredina bude čista i zdrava.