Saopštenje povodom zagađenja vazduha

Saopštenje povodom zagađenja vazduha

Zagađenje vazduha prouzrokovano povećanjem PM10 i PM2.5 suspendovanih čestica, nastalo je radom individualnih ložišta i toplane snage manje od 50 MW. Kako se ovih dana intenziviralo korišćenje ložišta u domaćinstvima, apelujemo da građani obrate pažnju na energente koje koriste. 

Uzimajući u obzir da je od ukupne emisije PM10 suspendovanih čestica, emisija poreklom od individualnih ložišta i toplana toplotne snage manje od 50 MW, na godišnjem nivou 65%, kao i da je emisija PM2.5 suspendovanih čestica iz istih izvora 80%, važno je zbog zajedničkog cilja – unapređenja kvaliteta vazduha, podići svest po pitanju izbora energenata. 

Trenutno zagađenje je, pored pomenutih emitera zagađujućih materija, pospešeno i poljem visokog vazdušnog pritiska koje se formiralo nad centralnom i južnom Evropom. Ono je uslovilo stabilnost atmosfere, odsustvo vetrova i vertikalnih strujanja vazduha. Ovi uzroci zajedno utiču na zadržavanje svih emitovanih zagađujućih materija u najnižim delovima atmosfere.

Prekoračenja koncentracija suspendovanih čestica PM10   u poslednja dva dana izmerena su u Beočinu, Beogradu, Smederevu, Valjevu, Kragujevcu, Kosjeriću, Popovcu, Čačku, Užicu, Nišu, Novom Pazaru, Pančevu i Pirotu.

Još jednom apelujemo da se koriste ekološki prihvatljiviji energenti, jer je vazduh zajednički imenitelj svih građana Srbije, a građani saveznici u rešavanju dugogodišnjeg problema, na kojem država strateški radi.