Prvo zasedanje Nacionalnog saveta za razvoj turizma Republike Srbije

Prvo zasedanje Nacionalnog saveta za razvoj turizma Republike Srbije

20141107_142650Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite živonte sredine mr Stana Božović prisustvovala je danas prvom zasedanju Nacionalnog saveta za razvoj turizma Republike Srbije, kojim je predsedavao ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić. Sastanku su prisustvovali predstavnici ministarstava, lokalnih samouprava, agencija i javnih preduzeća. Na dnevnom redu bili su određivanje ciljeva i zadataka za razvoj turizma Republike Srbije, kao i formiranje stručnih timova iz nadležnosti. Državni sekretar Stana Božović je prilikom obraćanja predložila da se u Poslovnik rada Saveta uvrsti odredba o redovnom održavanju sastanaka na svaka tri meseca.

''Kako bismo što kvalitetnije obavili zadatke koji nas čekaju u budućnosti, a odnose se na izradu Strategije razvoja turizma za period 2015 – 2020. godine i izmene i dopune Zakona o turizmu, potrebno je da rad ovog saveta zaživi, a ne da postoji samo na papiru'', istakla je Božović.

Zaštićena područja Republike Srbije su regioni bogati prirodnim i pejzažnim vrednostima, a samim tim i velikim turističkim potencijalom. Ona predstavljaju najlepše planine, obalne i močvarne predele, koje sve više i više ljudi želi da otkrije tokom letovanja.

„Treba istaći i značaj ruralnog razvoja u kontekstu zaštite i održivog turizma u zaštićenim područjima. Smatram da rad Nacionalnog saveta za razvoj turizma, prvenstveno treba da se bazira na prezentaciji aktivnosti i projekata, koji su u funkciji promovisanja kulturnog nasleđa i tradicionalnog znanja i da na taj način doprinesemo promociji i popularizaciji zaštićenih područja Republike Srbije“, naglasila je Božović.

20141107_132929Božović je istakla da ono što je jako značajno u funkciji održivog razvoja, je opstanak malih seoskih gazdinstava i farmi u Srbiji. Ruralni turizam uprvao treba da pomogne ovom opstanku i ne trebamo zaboraviti, da razvoj ruralne sredine nije moguć bez lokalnog stanovništva. Jačanje edukacije i informisanosti lokalnog stanovništva, koja se bave turizmom i/ili proizvodnjom hrane u zaštićenim područjima, treba da doprinese uspešnom razvoju održivog turizma.

U Srbiji postoji pet nacionalnih parkova, parkova prirode, zaštićeni predeli, rezervati i spomenici prirode, koji zauzimaju svega 6% nacionalne teritorije. Ta su područja najuočuvaniji i najistaknutiji reprezenti biološke raznovrsnosti i divljine, geografskih i geoloških znamenitosti i lepote prirode naše zemlje.

„Pored sve razvijenijeg banjskog turizma u Srbiji, održivi turizam u zaštićenim područjima predstavlja šansu Srbije, i u bliskoj je povezanosti sa održivim korišćenjem prirodnih resursa u okviru sistema zaštite prirode, tačnije njegove uloge u smanjenju siromaštva na nacionalnom i lokalnom nivou“, rekla je državni sekretar Božović.

Stari i tradicionalni zanati, znanje, veštine i proizvodi, kao i njihov rezultat, predstavljaju jedan od ključnih delova nacionalne kulturne baštine. Zaštita starih zanata više je od obične kulturološke potrebe. Vredno prirodno i kulturno nasleđe, koje je sačuvanao u savremenim uslovima može predstavljati veliki potencijal za razvoj, naravno samo ako se njegov koncept bazira na poštovanju principa održivosti.