Prva urgentna akcija Srpskog interventnog tima za velike zveri

Prva urgentna akcija Srpskog interventnog tima za velike zveri

Ursus arctos - Tara - Novembar 2014 - puštanje6. novembra ove godine u Nacionalnom parku Tara na lokalitetu Zvijezda u zamku za divokoze akcidentalno se uhvatilo jedno meče. Lovočuvarska služba Nacionalnog parka je odmah obavestila nacionalni interventni tim za velike zveri i zatražila asistenciju.

Jedinka je rutinski uspavana, morfometrijski obrađena i markirana mikročipom, a uzeti su i uzorci krvi i dlake. Meče je nazvano Ljubica. Nakon završene morfomerijske obrade i uzimanja uzoraka meče je „probuđeno” iz anestezije i ostavljeno da se i dalje slobodno šeta šumama Nacionalnog parka Tara.

Ursus arctos - Tara - Novembar 2014 - uzorkovanje - puštanjeOvo je bila prva urgentna akcija Srpskog interventnog tima za velike zveri u sastavu docent dr Duško Ćirović sa Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, muzejski savetnik mr Milan Paunović iz Prirodnjačkog muzeja u Beogradu i diplomirani veterinar Rodoljub Ćirić sa klinike Spina iz Beograda. Interventi tim je do sada stekao bogato iskustvo u sediranju medveda i dabrova u slobodnoj prirodi u okviru istraživačkih projekta resornog ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije koji se sprovode poslednjih osam godina, kao i lavova i vukova u zarobljeništvu. Potreba za osnivanjem interventnog tima za velike zveri je i predviđena nacionalnim strateškim planovima za medveda, vuka i risa.