Projekat 10 godina od uspešnog vraćanja dabra u Srbiju

Projekat 10 godina od uspešnog vraćanja dabra u Srbiju

IMG_20141114_113414U Specijalnom rezervatu prirode Zasavica obeleženo je Projekat 10 godina od uspešnog reintrodukcije dabra u Srbiju u saradnji Ministarstva za zaštitu životne sredine Republike Srbije, Biološkog fakulteta u Beogradu i Specijalnog rezervata prirode Zasavica, a uz donaciju Bavarske nevladine organizacije. u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine. U ime Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine skup je pozdravio pomoćnik ministra Slobodan Erdeljan.

Evropski dabar je sa ovih područja iščezao pre više od stotinu godina. Dabar je nekada živeo u Srbiji, u slivu Dunava, Morave i Save. Zasavica je bila njegovo omiljeno stanište. Dabar je zbog prekomernog izlovljavanja iščezao sa Zasavice verovatno pre stotinak godina, a možda i kasnije.

Reintrodukcija, koja podrazumeva vraćanje ugroženih biljnih ili životinskih vrsta u njihova prirodna staništa sa kojih su iščezli. Evropski dabar, životinja koja je sa ovih podrucja iščezla pre više od stotinu godina, a od aprila 2004. godine je ponovo u bari Zasavica, naseljene su četiri porodice sa tridesetak jedinki te životnje, čiji je broj u Mačvi udvostručen.

„Kao i pre deset godina, tako i danas, Ministarstvo podržava upravljača SRP Zasavica, Pokret gorana Sremska Mitrovica, u naporima da se ova vrsta sačuva i održi na prostorima rezervata. Ove godine je iz sredstava subvencija sufinansirana priprema i štampanje knjige o rezultatima monitoringa reintrodukcije dabra, autora doc dr. Duška Ćirovića, koji je u ime Biološkog fakulteta u Beogradu bio nosilac ovih aktivnosti“, rekao je pomoćnik ministra Erdeljan.

Nakon prezentovanja monografije, spomenik dabru su otkrili pomoćnik ministra Slobodan Eredeljan, upravnik rezervata Slobodan Simić i doc dr Duško Ćirović

Specijalni rezervat prirode „Zasavica“ stavljen je pod zaštitu radi očuvanja prirodnog vodotoka Zasavice, karakterističnog za ravničarske predele i vlažnih staništa koji se odlikuju značajnom raznovrsnošću vrsta, prirodnih retkosti i to: beli i žuti lokvanj, jezičasti ljutić, podunavski mrmoljak, šumska žaba, barska kornjača, čikov, gavčica, bela senica, čapljica, a posebno Umbra krameri čije je to jedino stanište u zemlji.