Otvorena transfer stanica i Centar za reciklažni otpad u Čačku ukupne vrednosti million evra

Otvorena transfer stanica i Centar za reciklažni otpad u Čačku ukupne vrednosti million evra

Gradonacelnik Cacka Ilic i Drzavna sekretarka Bozovic„Transfer stanica će Čačku omogućiti efikasnije upravljanje otpadom u skladu sa standardima zaštite životne sredine, a Centar za reciklažni otpad će omogućiti građanima Čačka da sami odlože otpad na odgovoran način”, rekla je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović prilikom svečanog otvaranja Transfer stanicu i Centar za reciklažni otpad u Čačku, prvi projekat ove vrste u Srbiji, čija investicija iznosi milion evra.

Državni sekretar Božović je tom prilikom istakla važnost ovog projekta za Regionalni sistem upravljanja otpadom „Duboko“ – Užice i dodala da će transfer stanica u Čačku pomoći finansijskoj održivosti celog regiona za upravljanje otpadom i doprineti ciljevima povećanja sakupljanja i razdvajanja otpada na mestu nastanka.

Transfer stanica i Centar za reciklažni otpad„Reciklaža u regionu Duboko je sada na nivou 5%, a po planovima trebalo bi da bude na nivou od 50% do 2028. godine šo nas sve obavezuje da vredno radimo u narednom periodu na ostvarenju tih ciljeva”, navela je ona i najavila nastavak saradnje na projektima zaštite životne sredine u ovom regionu.

„Srbija, koja teži da postane članica EU, postepeno poboljšava svoje ekološke standarde, a moderno upravljanje otpadom i reciklaža su veoma važni. Švedska podržava sa 10 miliona evra godišnje Srbiju na putu ka EU, od čega se oko 3 miliona evra odnosi na zaštitu životne sredine. Transfer stanica u Čačku je jedan od projekata koje Švedska ambasada podržava, a koja treba da doprinese smanjenju zagađenja vode, vazduha i zemljišta i doprinese efikasnijem funkcionisanju Regionalnog centra za upravljanja otpadom „Duboko“, izjavio je Torgny Svenungsson, ispred Ambasade Kraljevine Švedske, i dodao da će veliki broj transfer stanica morati da se izgradi u Srbiji tokom narednih godina, a da Čačak treba da posluži kao model za buduće moderne i troškovno efikasne projekte.