Osnovan Nacionalni savet za klimatske promene

Osnovan Nacionalni savet za klimatske promene

Vlada Republike Srbije osnovala je danas Nacionalni savet za klimatske promene, a za predsednika ovog tela imenovala je ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežanu Bogosavljević Bošković.

Zadaci Saveta su da prati stanje, razvoj i sprovođenje nacionalne politike u oblasti klimatskih promena, sektorskih politika i drugih planskih dokumenata, sa aspekta konzistentnosti sa nacionalnom politikom klimatskih promena i predlaže mere za usmeravanje, koordiniranje i unapređenje politika, mera i aktivnosti u ovoj oblasti. Takođe Savet prati ostvarivanje međunarodnih obaveza Republike Srbije u oblasti klimatskih promena, predlaže mere za ublažavanje klimatskih promena, odnosno smanjenje emisije gasova staklene bašte i prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove, kao i da daje predloge za ostvarivanje ciljeva borbe protiv klimatskih promena, a naročito u procesu pregovora Republike Srbije sa EU u oblasti klimatskih promena. Savet će pratiti sprovođenje i predlagati mere unapređenja nacionalne strategije borbe protiv klimatskih promena sa akcionim planom.

Savet će, u cilju efikasnijeg obavljanja svojih poslova, obrazovati radne timove, radne grupe, uključivati u rad predstavnike organizacija civilnog društva i angažovati eksperte. Članovi saveta su imenovani predstavnici svih relevantnih Ministarstava i drugih institucija Vlade Republike Srbije za oblast klimatskih promena, kao i predstavnici Univerziteta i naučnih institucija.

Spisak članova Nacionalnog saveta za klimatske promene možete pogledati ovde.