Održana obuka za korišćenje eGHG platforme

slika 1

Održana obuka za korišćenje eGHG platforme

Ministarstvo zaštite životne sredine održalo je obuku za korišćenje eGHG platforme – informacionog sistema za izdavanje dozvola za emisije gasova sa efektom staklene bašte, kojoj je prisustvovalo više od 150 predstavnika privrede i relevantnih institucija.

slika 2Ministarstvo je obuku organizovalo u cilju podrške operaterima za predstojeće obaveze podnošenja zahteva za dozvolu za emisije gasova sa efektom staklene bašte putem eGHG informacionog sistema. Obaveza o izveštavanju proističe iz Zakonom o klimatskim promenama odnosno po usvajanju Pravilnika o monitoringu i izveštavanju o emisijama gasova sa efektom staklene bašte, koji je stupio na snagu 5. januara.

Državni sekretar Sandra Dokić je navela da je obuka jedna od aktivnosti koje Ministatstvo planira u procesu pružanja podrške operaterima, kao i da su obaveze monitoringa, izveštavanja i verifikacije emisija gasova sa efektom staklene bašte iz stacionarnih postrojenja preduslov za ulazak u sistem trgovine emisijama EU po pristupanju EU odnosno uvođenja ekvivalentne mere do ulaska.

Ministarstvo je digitalizovalo proces podnošenja zahteva za dozvolu kroz eGHG platformu, čime je dodatno olakšano podnošenje zahteva, a kojoj se može pristupiti preko linka https://e-ghg-portal.ekologija.gov.rs/sign_in