Održan sastanak sa vodećim razvojnim partnerima u sektoru zaštite životne sredine

Sandra Dokić sastanak

Održan sastanak sa vodećim razvojnim partnerima u sektoru zaštite životne sredine

Ministarstvo zaštite životne sredine je u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije i u koordinaciji sa vodećim razvojnim partnerima u sektoru zaštite životne sredine održalo sastanak vladine sektorske radne grupe za zaštitu životne sredine.

Presedavajuća sektorske radne grupe državna sekretarka Sandra Dokić je ispred Ministarstva zaštite životne sredine predstavila napredak sektora zaštite životne sredine, kako u oblasti harmonizacije strateških dokumenata i propisa tako i u oblasti investicija, u cilju zaštite životne sredine. Naglašeno je da je budžet ministarstva za 2023. godinu uvećan za 310 procenata u odnosu na 2020. godinu. Takođe je ukazano na prioritete potreba Ministarstva u narednom periodu i to u oblasti upravljanja otpadom, upravljanja otpadim vodama, u cirkularnoj ekonomiji i na zaštiti vazduha.

U koordinaciji sa drugim institucijama je urađena analiza investicija u oblasti životne sredine. Ulaganje u životnu sredinu za javni sektor u zaštitu vazduha, otpadne vode i upravljanje otpadom u različitim fazama implementacije ili pripreme, u ovom trenutku iznosi oko 4,7 milijardi evra.

Na sastanku su učestvovali vodeći razvojni partneri, Delegacija Evropske unije, Kraljevina Švedska, kao i predstavnici drugih ambasada i razvojnih agencija.