Obeležen Svetski dan prava potrošača

Obeležen Svetski dan prava potrošača

image-fbb1cecb3cd4df1ee8ebb5a5a5e395cb14d691529162191a04e57c303647024b-VSvetski dan prava potrošača obeležen je 15. marta 2016. godine širom planete Zemlje. Ovaj dan ustanovljen je odlukom Ujedinjenih nacija (UN), a prvi put je počeo da se obeležava 1983. godine.

Ove godine inicijativa za obeležavanje Svetskog dana prava potrošača pokrenuta je i u okviru projekta „Jačanje kapaciteta i strateškog partnerstva za bezbedno upravljanje hemikalijama u Republici Srbiji“ koji Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine realizuje u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), nevladinom organizacijom Alternativa za bezbednije hemikalije – ALHem i međunarodnom organizacijom civilnog društva „Women in Europe for a Common Future“ (WECF). Značajni partneri ovog projekta su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, kao i tri udruženja potrošača: Centar potrošača Srbije (CEPS), Asocijacija potrošača Srbije (APOS) i Centar za zaštitu potrošača FORUM.

image-22-03-16-15-16-1Konferencije za novinare koja su održane u Novom Sadu i Nišu imale su za cilj da predstave kampanju „Izbori se da znaš“, ali i da ukaže na koji način Zakon o hemikalijama štiti potrošače. Tom prilikom predstavljene su odredbe Zakona o hemikalijama kojima se potrošaču daje pravo da zahteva informaciju od proizvođača ili trgovca o prisustvu supstanci koje izazivaju zabrinutost (eng. substances of very high concern - SVHC) ukoliko se u proizvodu nalaze u koncentraciji većoj od 0,1% (m/m). Odredbe Zakona o hemikalijama obavezuju proizvođače i trgovce da ove informacije pruže besplatno na zahtev potrošača. Upućivanjem zahteva za informaciju doprinosi se i podizanju svesti proizvođača i trgovaca o ovim supstancama koje utiču na bezbednost proizvoda, kao i potrebi zamene ovih sastojaka manje opasnim.

image-45fc20681bb89ff6d6888d425abcbe94fad1d20cab67d34f2a22a9d80a5b8bfb-VPredstavnik Ministarstva trgovine ukazao je na osnovna prava potrošača, rezultate i efekte dosadašnje primene Zakona o zaštiti potrošača u praksi i mehanizme za zaštitu potrošačkih prava. Na konferenciji su takođe izneti i preliminarni rezultati kampanje „Izbori se da znaš“, koja je imala za cilj poboljšanje informisanosti potrošača o mogućem prisustvu SVHC u proizvodima koje svakodnevno koristimo (kao što su igračke i oprema za bebe, oprema za domaćinstvo, podne obloge, kablovi ili školski pribor). S obzirom da su ključnu ulogu u kampanji imala i udruženja potrošača, na konferenciji za novinare, kako u Novom Sadu tako i u Nišu, predstavljena su i istraživanja koja su ova udruženja sprovodila tokom kampanje u saradnji sa nevladinom organizacijom ALHem. Predstavnici ALHem su ovom prilikom prikazali mehanizme komunikacije i izneli statističke podatke koji se odnose na broj zahteva upućenih od strane udruženja potrošača i odgovora koje su dostavili proizvođači ili trgovci.

Ovaj dan treba da nas podseti da su svi građani ujedno potrošači, ali i da u Republici Srbiji danas postoje propisi kojima se uređuju i štite prava potrošača.

Vodič za kupovinu hemijski bezbednih proizvoda;

Sredstva za čišćenje i održavanje domaćinstva – Vodič za kupovinu;

Bezbedne igračke – Zaštitimo decu! Kako izbeći opasne hemikalije?;

STOP EDC – Hemikalije koje mogu dovesti do poremećaja rada našeg hormonskog sistema (Endocrine Disrupting Chemicals – EDCs) u proizvodima za svakodnevnu upotrebu.