Obeležen Međunarodni dan zaštite životne sredine

Вујовић  1

Obeležen Međunarodni dan zaštite životne sredine

„U proteklom periodu ostvaren je veliki napredak na polju zaštite životne sredine, pre svega kroz unapređenje regulatornog okvira za bržu i efikasniju zelenu transformaciju Srbije. Usvojen je set zakona koji su potvrdili našu rešenost da se zakonodavstvo u ovoj oblasti usaglasi sa evropskim. Prošle nedelje usvojili smo Strategiju niskougljeničnog razvoja, a usvojeni su i Program kvaliteta vazduha i Program razvoja cirkularne ekonomije. U toku je priprema prvog Programa prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove, kao i vrlo intenzivan proces izrade Strategije zaštite životne sredine – Zelena agenda sa Akcionim planom“, rekla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović na „Sajmu zelenih ideja, projekata i investicija“ povodom obeležavanja Međunarodnog dana zaštite životne sredine.

Vujović 1Stalni predstavnik UNDP-a u Srbiji Jakup Beriš zahvalio je Ministarstvu na izuzetnoj saradnji i posebno pohvalio realizovane projekte i investicije koji utiču na zelenu transformaciju srpske privrede i društva. „Zelene inovacije koje su zaživele u praksi već pozitivno utiču na životnu sredinu“, rekao je Beriš.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre pohvalio je Ministarstvo zaštite životne sredine i Vladu Republike Srbije za ažurno donošenje zakona i usaglašavanje zakonske regulative sa evropskom, kao i brzu izgradnju neophodne infrastrukture koja doprinosi zelenoj tranziciji Srbije.

Vujović 2„Kroz projekat „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, danas se otvara poziv jedinicama lokalnih samouprava za sufinansiranje mera zaštite vazduha, koji će omogućiti sprovođenje konkretnih mera u onim lokalnim samoupravama koje su izradile planove kvaliteta vazduha ili su ostvarile značajan napredak u planiranju kvaliteta vazduha. Pozivam lokalne samouprave da se blagovremeno prijave kako bi ostvarile sufinansiranje projekata do 50% od ukupne vrednosti i zajednički doprinele unapređenju kvaliteta vazduha“, rekla je ministarka.

Na Sajmu je učestvovalo i više od 40 autora i autorki zelenih rešenja, a na platou ispred Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić" postavljena je modna instalacija haljina od recikliranog teksasa, koja pokazuje kako ostaci tekstilne industrije mogu da budu upotrebljeni za izradu nove odeće umesto da završe na otpadu, eko-teretana izrađena od recikliranog drveta, u kojoj su sprave za vežbanje napravljene od stabala drveća izvađenog iz reke Save.

Održan je i nagradni kviz o zaštiti životne sredine, a izložena je i klimatska kapsula Centra za promociju nauke, koja nudi uvid u perspektivu klimatskih promena kroz naučne činjenice.

Vujović 3