Obeležavanje 17. juna Svetskog dana borbe protiv dezertifikacije i suše

Састанак

Obeležavanje 17. juna Svetskog dana borbe protiv dezertifikacije i suše

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv dezertifikacije i suše, Ministarstvo zaštite životne sredine je u petak 16. juna 2023. godine u Palati Srbije u Beogradu, organizovalo Nacionalnu konferenciju „Njeno zemljište, njena prava – uloga žena u održivom upravljanju zemljištem”.

Svetski dan borbe protiv dezertifikacije i suše je proglašen rezolucijom Generalne skupštine UN 30. januara 1995. godine, a ovogodišnjim sloganom „Njeno zemljište, njena prava“ Konvencija Ujedinjenih nacija za borbu protiv dezertifikacije (UNCCD) potvrđuje svoju posvećenost pitanju rodne ravnopravnosti.

U skladu sa ovogodišnjom temom na globalnom nivou, fokus nacionalnog skupa je bio na pravu žena na zemljište, kao ključnom za održivo upravljanje zemljištem i za postizanja ciljeva neutralnosti degradacije zemljišta.

sastanak2Skup je otvorila državna sekretarka Sandra Dokić koja je istakla da Srbija prepoznaje važnost rodne ravnopravnosti i da je ova konferencija odlična prilika da se napravi još jedan iskorak u unapređenju položaja žena koje obrađuju zemljište i samim tim doprinese dostizanju ciljeva neutralnosti degradacije zemljišta i sprovođenju Konvencija Ujedinjenih nacija za borbu protiv dezertifikacije u Srbiji.

Uvodnu reč su dale i Jasmina Murić u ime Stana Božović, predsednica Stručne grupe Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Srbije i Nadežda Dementieva, regionalni koordinator za vezu sa zemljama centralne i istočne Evrope iz Sekretarijata Konvencije.

Konferencija je okupila širok spektar zainteresovanih strana - predstavnike državnih institucija, međunarodnih organizacija, akademske zajednice i civilnog društva, kako bi razgovarali o pravima žena u vezi sa zemljištem i njihovoj ulozi u borbi protiv degradiradacijom i održivom korišćenju zemljišta.

Takođe, na ovom skupu je bio predstavljen i Nacionalni izveštaj o napretku u implementaciji UNCCD, koji je podnet Sekretarijatu Konvencija u februaru ove godine, a koji se može naći na sledećem linku.

Skup je organizovan uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) kroz projekat koji finansira GEF „Jačanje institucionalnih i profesionalnih kapaciteta zemalja potpisnica na nacionalnom nivou ka poboljšanom praćenju i izveštavanju UNCCD – GEF 7 EA Umbrella VI”.