Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i Švedska agencija za životnu sredinu potpisale Sporazum o saradnji za Program „ENVAP 3“

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i Švedska agencija za životnu sredinu potpisale Sporazum o saradnji za Program „ENVAP 3“

stana-bozovic-ulrik-vestman-i-milan-stevanovicDanas je zvanično predstavljen Program „Priprema za pregovore u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji, u oblasti zaštite životne sredine - ENVAP 3“, za čiju će realizaciju Vlada Kraljevine Švedske donirati Vladi Srbije tri miliona evra. Program će biti usmeren na podršku resornom Ministarstvu, pregovaračkoj grupi za pripremu pregovora, Agenciji za životnu sredinu, kao i na sprovođenje komunikacionih strategija neophodnih za uspešnu realizaciju Programa.

„Ekologija je veoma važna oblast kojom se treba kontinuirano i temeljno baviti i koja zahteva koordinisano delovanje svih relevantnih institucija, ali i samih građana. Donacija Vlada Kraljevine Švedske, čija je vrednost oko tri miliona evra, treba da pomogne Vladi Srbije na njenom putu evrointegracija, a s obzirom na to da je Poglavlje 27, koje se tiče zaštite životne sredine, jedno od najskupljih i najzahtevnijih poglavlja u pregovaračkom procesu, veoma je važno da se ova pomoć iskoristi na pravi način i usmeri na rešavanje važnih problema iz ove oblasti. Vlada Kraljevine Švedske investira oko 100 miliona evra ukupne razvojne pomoći Srbiji, jer je to u interesu obeju zemalja i strateška podrška Srbiji na njenom putu ka EU“, istakao je  Nj.E. Jan Lundin, ambasador Švedske u Srbiji.

Do sada je Vlada Kraljevine Švedske najviše od svih ostalih država članica Evropske unije pomagala Srbiji kada je u pitanju rešavanja problema iz oblasti zaštite životne sredine, a ova donacija nastavak je njihove nesebične podrške našoj zemlji.

ucesnici-konferencije-program-pripreme-za-eu-pregovore-u-oblasti-zivotne-sredine-envap-3„Iako je životna sredina kompleksno poglavlje, Vlada Srbije i resorno Ministarstvo u martu mesecu ove godine, uz podršku međunarodnih i domaćih eksperata, dobili su podršku Evropske komisije koja je preporučila otvaranje Poglavlja 27, bez početnih merila. Znamo da nas tek nakon otvaranja poglavlja čeka najvažniji posao, te nam je finansijska pomoć Vlade Kraljevine Švedske više nego dragocena, jer je dobra priprema za pregovore od vitalnog značaja za njihovu uspešnost. O njihovoj kompleksnosti svedoči i podatak da nas očekuje veliki posao u okviru sektora vodosnadbevanja, upravljanja otpadom, otpadnih voda i industrijskog zagađenja, u koje će se u narednih 25 godina investirati preko 10 milijardi evra“, rekla je Stana Božović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Vlada Republike Srbije je ove godine usvojila četiri sporazuma u oblasti životne sredine – Podrška razvoju infrastrukture u oblasti životne sredine (EISP), Program razvoja prioritetne infrastrukture u oblasti životne sredine (PEID), Upravljanje hemikalijama i Program priprema za pregovore u procesu pristupanja EU u oblasti zaštite životne sredine (ENVAP 3). Na današnjoj konferenciji, za Program „ENVAP 3“ je zvanično potpisan Sporazum o saradnji između resornog Ministarstva i Švedske agencije za životnu sredinu, koji su potpisali Stana Božović, državna sekretarka Ministarstva i Ulrik Vestman, visoki predstavnik Švedske agencije za životnu sredinu.

Imajući u vidu da Srbiju na putu do Evropske unije čekaju brojni izazovi, veoma je važno da se i javnost upozna sa Programom koji se tiče pripreme za pregovarački proces. „Bitna komponentna ovog Programa je i komunikacija sa građanima, kako bi se povećala vidljivost reformi u različitim segmentima životne sredine. Mediji će u tome imati ključnu ulogu, jer je neophodno približiti građanima važnost zaštite životne sredine, ali i upoznati ih sa rezultatima pregovora iz ove oblasti“, naveo je Srđan Majstorović, zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije.