MINISTARKA VUJOVIĆ U ALEKSANDROVCU: Novi gasni kotlovi za bolji kvalitet vazduha

Вујовић 1

MINISTARKA VUJOVIĆ U ALEKSANDROVCU: Novi gasni kotlovi za bolji kvalitet vazduha

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas Dom zdravlja „Dr Dobrivoje Ger Popović“ u Aleksandrovcu, gde je stari kotao na lož ulje zamenjen sa tri nova gasna kotla sa pratećom opremom.

Vujović 2Novi kotlovi zagrevaju 5.600 kvadratnih metara Doma zdravlja, gde spadaju centralna zgrada sa opštom praksom, laboratorija, dečiji dispanzer, ginekologija, stacionar, radiologija i kovid ambulanta. Realizacijom ovog projekta dat je doprinos čistijem vazduhu i boljem kvalitetu života građana ove opštine.

„Rezultat naših zajedničkih napora sada je i bolji kvalitet vazuduha, ali  nismo završili sve. Najveći deo zagađenja  vazduha u naseljima rezultat je starih kotlova i ložišta. Zato smo i prošle  nedelje raspisali konkurs za dalju zamenu kotlova i individualnih ložišta. U cilju poboljšanja kvaliteta vazduha, Ministarstvo ZŽS je opredelilo 220 miliona dinara za sufinansiranje zamene kotlova i 170 miliona dinara za sufinansiranje zamene individualnih ložišta, ali i dodatnih 100 miliona za pošumljavanje “, rekla je Vujović.

Vujović 3Ministarka je izrazila nadu da će i druge opštine slediti primer Aleksandrovca.

„Iskoristila bih priliku i da pozovem žitelje Aleksandrovca da zajedno gradimo zdraviju životnu sredinu i čistiji vazduh u našoj Srbiji“, dodala je ona.

Podsetivši i na dodatne aktivnosti, poput pošumljavanja, koje se sprovode u cilju smanjenja aerozagađenja, ministarka Vujović je istakla da je Vlada Republike Srbije postavila zdraviju, čistiju i zeleniju Srbiju kao jedan od prioriteta.

slika