Ministarka Vujović sa ambasadorom Belgije o zelenim investicijama i saradnji

Министарка Вујовић са амбасадором Белгије о зеленим инвестицијама и сарадњи

Ministarka Vujović sa ambasadorom Belgije o zelenim investicijama i saradnji

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović sastala se danas sa ambasadorom Kraljevine Belgije Kunom Adamom sa kojim je razgovarala o zelenim investicijama u Srbiji, kao i o potencijalnoj saradnji u oblasti zaštite životne sredine. 

Ministarka je upoznala ambasadora sa kapitalim projektima koji su pokrenuti u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha, izgradnje fabrika za preradu otpadnih voda i regionalnih sistema za upravljanje čvrstim otpadom, naglasivši da su to ključni prioriteti Srbije nakon potpisivanja Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi za zapadni Balkan.

-U saradnji sa evropskim partnerima radimo na sistemskim rešenjima za upravljanje čvrstim otpadom, kao i na izgradnji postrojenja za preradu otpadnih voda sa pratećom kanalizacionom mrežom. U tom poslu veoma bi nam značilo povezivanje sa relevantnim institucijama u vašoj zemlji u cilju razmene iskustava i tehnologije u oblasti tretmana otpada i otpadnih voda – rekla je Vujović.

Ministarka Vujović sa ambasadorom Belgije o zelenim investicijama i saradnjiMinistarka je dodala da Srbija radi i na usklađivanju zakonodavnog okvira sa propisima Evropske unije i podsetila da je ove godine usvojen i Zakon o klimatskim promenama.

Ambasador Kun Adam zahvalio je ministarki Vujović na konstuktivnom razgovoru i istakao da Srbija može da računa na savetodavnu pomoć i iskustva eksperata i firmi iz Belgije u realizaciji projekata izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda.

Na sastanku je bilo reči i o ekološkim problemima u obe zemlje, a dogovorene su i zajedničke aktivnosti u narednom periodu.