Ministarka Irena Vujović obišla novo zaštićeno područje PIO „Vardenik“

Вујовић 1

Ministarka Irena Vujović obišla novo zaštićeno područje PIO „Vardenik“

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je "Vardenik", koji se nalazi na području Vlasine i Krajišta i koji je posle saglasnosti Ministarstva, proglašen za Predeo izuzetnih odlika na Skupštini opštine Surdulica 6. marta.

Vujović 2"Srećna sam što danas mogu da kažem da je još jedan deo naše lepe zemlje, bogate prirodnim lepotama, dobio status Predela izuzetnih odlika. Vlasina je još 2006. godine, dobila taj status, i to kao Predeo prve kategorije, izuzetnog značaja. Ove nedelje i Vardenik, koji se naslanja na Vlasinsku visoravan i nalazi jugozapadno od Vlasinskog jezera,  dobio je status Predela izuzetnih odlika, treće kategorije, zbog izuzetnog značaja u pogledu zaštite flore, ptica i dnevnih leptira. Ministarstvo zaštite životne sredine iz godine u godinu povećava iznos za sufinansiranje zaštićenih prirodnih dobara od nacionalnog interesa. Tako je u 2021. godini u budžetu obezbeđeno 265 miliona dinara, a u 2023. godini 355 miliona dinara. Samo za PIO "Vlasina", u poslednje dve godine Ministarstvo je izdvojilo više od 6,5 miliona dinara, istakla je ministarka Vujović.

U PIO "Vardenik" registrovano je 14 strogo zaštićenih i 45 zaštićenih biljnih vrsta, 96 vrsta dnevnih leptira i više od 112 vrsta ptica, što čini 32 odsto registrovane faune ptica u Srbiji. Po značaju se ističe planinski detlić, koji je u statusu strogo zaštićene vrste, dok prirodnu lepotu "Vardenika" čine i stare bukove šume sa sporim ciklusom prirodne obnove. Ovo zaštićeno područje se prostire u okviru područja Vlasine i Krajišta, oblast je deo EMERALD ekološke mreže.

Vardenik"Ukupan broj zaštićenih područja je 467, koja obuhvataju oko 708 hiljada hektara ili 8 % cele teritorije Srbije. Drago mi je što mogu i da najavim da će uskoro biti doneta odluka o proširenju PIO "Dolina pčinje" sa 2606 na 4228 hektara čime će ovo područje biti stavljeno u prvu kategoriju od izuzetnog značaja.  U tom predelu se i nalazi manastir Prohor pčinjski i upravljanje je  povereno Srpskoj pravoslavnoj crkvi", najavila je ministarka Vujović.

PIO "Vardenik" sa ministarkom je obišla i državna sekretarka MZZŠ Sara Pavkov.