Ministar Trivan na obeležavanju Međunarodnog dana planina

Ministar Trivan na obeležavanju Međunarodnog dana planina

Ministru zaštite životne sredine Goranu Trivanu danas je  Planinarski savez Srbije uručio zahvalnicu na podršci dosadašnjem radu ove organizacije, koja broji preko 19000 članova. U svom obraćanju na svečanosti, koja je organizovana povodom Međunarodnog dana planina, ministar Trivan je izrazio zahvalnost na uručenom priznanju i istakao da će Ministarstvo zaštite životne sredine nastaviti da podržava, ali i pomaže Planinarski savez Srbije i druge organizacije koje deluju obrazovno i razvijaju svest o očuvanju životne sredine i prirode.

Tom prilikom Trivan je istakao koliko je važno upoznati svoju zemlju, sve divne predele koje ona poseduje i kroz očuvanje njenih prirodnih bogatsva voleti je. U svom obraćanju naglasio da  Srbija spada u jedno od 40  najbogatijih područja bidoverzitetom, i da je to neprocenljivo bogatsvo koje moramo zajedno da sačuvamo. „Treba da se osvrnemo na naše planine, i ne treba da ih se odreknemo. Moramo sačuvati naše vode i moramo se boriti protiv klimatskih promena, koje su uveliko na delu“, rekao je Trivan, naglašivši da je pošumljavanje najednostavniji, najjeftiniji i najefikasnije način u ublažavanju posledica klimatskih promena, što je prepoznala međunarodna zajednica.

„Svi ljubitelji prirode imaju zajednički posao, a to je zaštita prirode, i ona se mora postaviti kao imperativ“, zaključio je ministar na današnjoj manifestaciji.

Pored ministra Trivana, skupu su se obratili i Iso Planić, predsednik Planinarskog saveza Srbije,  Dragan Šešum, sportski direktor Sportskog saveza Srbije, Dolores Al Šeleh, druga Srpkinja koja je u 2019. godini osvojila Mont Everest, i Aleksandar Nešković, menadžer kompanije „Zepter”.

Međunarodni dan planina - 11. decembar proglasila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 20. decembra 2002. godine, sa ciljem upoznavanja javnosti sa vrednostima i problemima u planinskim područjima.