Meteorološki uslovi uzrok povećane koncentracije zagađujućih materija

Sara 1

Meteorološki uslovi uzrok povećane koncentracije zagađujućih materija

Povećane koncentracije zagađujućih materija koje su zabeležene u Beogradu u prethodnih nekoliko dana, posledica su nepovoljnih meteoroloških uslova koji će se, kako se očekuje, promeniti već večeras, odnosno u noći između četvrtka i petka – izjavila je danas posebna savetnica u Ministarstvu zaštite životne sredine Sara Pavkov.

Ona je, gostujući na Tanjug televiziji, navela da je poslednjih dana formirano polje visokog vazdušnog pritiska nad Balkanom i centralnom Evropom, što je uslovilo stabilizaciju atmosfere, odsustvo strujanja vetrova i samim tim veću koncentraciju zagađujućih materija.

Pavkov je pozvala građane da prate podatke na zvaničnim stranicama Agencije za zaštitu životne sredine i Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Sara 2- Ministarstvo sarađuje intenzivno sa Evropskom agencijom za zaštitu životne sredine koja se bavi i monitoringom kvaliteta vazduha. U budućnosti planiramo da preuzmemo evropski indeks i implementiramo ga u zakonodavni okvir, iako on ni u jednoj zemlji nije definisan zakonima. To je važno, jer želimo da otklonimo sve vidove manipulacije na ovu temu i zbunjivanje šire javnosti, budući da indeksi nisu ocena kvaliteta vazduha, već alat koji služi za komunikaciju sa građanima. Indeks služi da građanima ukaže na povećane koncentracije zagađujućih materija, kako bi znali kako da se ponašaju u svom okruženju i koje zdravstvene mere da preduzmu – objasnila je Pavkov.

Pavkov je istakla da su Vlada Srbije i Ministarstvo zaštite životne sredine pre dve godine kao jedan od prioriteta istakli upravo aktivnosti na smanjenju aerozagađenja, kroz jasne i precizne strateške ciljeve i mere.

-  Ono što smo za nepune dve godine uspeli da uradimo građani će direktno osetititi već tokom zimske sezone koja počinje u narednim danima. Uložili smo za dve godine 250 miliona dinara u podršku građanima da zamene individualna ložišta i 400 miliona u zamenu kotlova u javnim institucijama i toplanama. Valjevo, Kosjerić, Smederevo i drugi gradovi koji su imali velikih problema sa zagađenjem iz ovih izvora dobili su sredstva ministarstva, i taj problem je rešen. Najveći projekat je zamena 50 godina starih kotlova u kragujevačkoj toplani, u šta smo uložili 18 miliona dinara iz kredita EBRD. Ulagali smo i u projekte pošumljavanja i ozelenjavanja, a očistili smo i preko 700 divljih deponija širom Srbije. Svi ovi projekti su važni za unapređenje kvaliteta vazduha, što nam je i cilj – rekla je ona.

Upitana da li se podstiče zeleni transport u Srbiji, Pavkov je odgovorila da je to jedan od stubova Zelene agende kojoj je Srbija posvećena.

- Jedna od mera za implementaciju zelenog transporta je i subvencionisanje kupovine električnih i hibridnih vozila. Samo prošle godine, uz podršku države kupljeno je 500 eko vozila. Ove godine očekujem da ćemo premašiti taj broj, jer smo pojednostavili procedure  obezbedili veći iznos sredstava u te svrhe – rekla je Pavkov.