Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača 2021

Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača 2021

Ministarstvo zaštite životne sredine obeležava danas, 16. septembra, Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača i podseća na poseban značaj ovog dana, jer je tada usvojen jedan od najuspešnijih međunarodnih sporazuma iz oblasti zaštite životne sredine – Montrealski protokol o supstancama koje oštećuju ozonski omotač.

Ovogodišnjim sloganom Montreal Protocol - Keeping us, our food and vaccines cool, istaknuto je da je Montrealski protokol danas mnogo više od onoga što je bio na početku. Smanjenjem proizvodnje, potrošnje i upotrebe fluorovanih gasova očekuje se da će se do kraja veka izbeći porast globalne temperature do 0,4 °S.

Sve zemlje potpisnice Protokola su uprkos izazovima pandemije COVID-19 pokazale izuzetnu volju i odgovornost u ispunjavanju svojih obaveza i u sprovođenju kontrolnih mera.

Narodna skupština Republike Srbije je izglasala Zakon o potvrđivanju Amandmana na Montrealski protokol – Kigali amandman, koji je objavljen 13.09.2021. godine, čime je  Republika Srbija dala jasnu poruku da je spremna da da svoj doprinos u borbi protiv porasta globalne temperature.

Ratifikacijom međunarodnih sporazuma iz oblasti zaštite ozonskog omotača Republika Srbija je preuzela određene obaveze, koje uspešno ispunjava kroz rad Nacionalne ozonske kancelarije (Grupa za zaštitu ozonskog omotača) u okviru Odeljenja za zaštitu vazduha i ozonskog omotača, Sektora za upravljanje životnom sredinom Ministarstva zaštite životne sredine. Pomoć i podršku u realizaciji Montrealskog protokola, koji se uspešno sprovodi u Republici Srbiji kroz brojne aktivnosti, pružaju i implementacione agencije UNIDO-a (Organizacija UN za industrijski razvoj) i UNEP-a (Program UN za životnu sredinu).

Ministarstvo zaštite životne sredine, kao nadležno za sprovođenje Montrealskog protokla u Republici Srbiji, uspešno sprovodi sve planirane aktivnosti. Posebno treba istaći sistem sertifikacije servisera rashladnih i klima uređaja, organizovanje velikog broja radionica za različite ciljne grupe, kao i rad na jačanju svesti i pripremi edukativnog materijala. Ove godine održana je Obuka za carinske službenike, obeležen je Svetski dan hlađenja kroz radionicu za korisnike koji koriste supstance koja oštećuju ozonski omotač i mogućnost korišćenja alternativnih supstanci koje su dozvoljene za upotrebu, kao i radionica na temu „Zapaljivi i prirodni rashladni fluidi“. Takođe je održana i  radionica za trenere servisera rashladnih i klima uređaja, u cilju poboljšanja i razvoja sistema sertifikacije.

U cilju jačanja svesti o važnosti ozonskog omotača i njegove zaštite kod najmlađe populacije i dece sa posebnim potrebama školskog uzrasta, Ministarstvo zaštite životne sredine će i ove godine obeležiti Međunarodni dan zaštite ozonskog  omotača kroz aktivnosti u nekoliko osnovnih škola, u kojima će se organizovati likovni i literarni  čas na temu zaštite ozonskog omotača. Za tu aktivnost svim učesnicima biće podeljen edukativni materijal i pribor za crtanje.

Poster na srpskom i engleskom jeziku.