Japanska donacija JKP „Omoljica“

Japanska donacija JKP „Omoljica“

omoljica 1„Ova donacija JPK Omoljica u vrednosti 86.000 evra predstavlja samo nastavak već dobre dugogodišnje bilateralne saradnje Japana i Srbije“, rekla je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković prilikom primopredaje japanske donacije kamiona smećara, kontejnera i kanti. Pored ministra prisustvovali su Nj.E. ambasador Japana u Republici Srbiji Đuići Takahara, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov i v.d. direktora JKP „Omoljica“ Đura Topalović

Ministar Bogosavljević Bošković je podsetila da ukupan iznos pomoći Vlade Japana za projekte za osnovne potrebe stanovništva u Srbiji od 1999. godine iznosi 11 miliona evra, dok ukupan iznos japanske pomoći Srbiji u toku istog perioda premašuje 490 miliona evra.

omoljica 2„Upravljanje otpadom je jedan od najskupljih i najzahtevnijih podsektora životne sredine u procesu pristupanja EU. Srbija je svesna koliki su zahtevi za ulaganjima i potrebe za izgradnjom infrastrukture, sa odgovarajućom opremom za sakupljanje  komunalnog otpada iz domaćinstava.  U tom smislu, ova donacija je veoma značajna za Republiku Srbiju, kao i  za razvoj posebne lokalne samouprave,  jer  rešava problem upravljanja komunalnim otpadom na teritoriji   grada Pančeva i Omoljice“, istakla je ministar.

Bogosavljević Bošković je dodala da će ova donacija doprineti efikasnijoj upotrebi opreme za primarnu selekciju, sakupljanje i transport otpada, a njena implementacija obezbediće upravljanje komunalnim otpadom prema zahtevima EU kao i u skladu sa domaćim zakonodavstvom  i sprečiti dalje zagađenje životne sredine.

omoljica 3„Lokalne samouprave treba da nastave dobru saradnju na projektima sa Ministarstvom kao i sa zemljama koje su spremne da u okviru bilateralne saradnje sa Republikom Srbijom doniraju sredstva neophodna za unapređenje sistema zaštite životne sredine“, zaključila je ministar.

Nj.E. ambasador Japana u Republici Srbiji Đuići Takahara ovom prilikom izrazio je nadu da će se dobra saradnja Srbije i Japana kroz projekte nastaviti u i budućem periodu, kako u oblasti životne sredine, tako i u oblasti poljoprivrede.