Izgradnja Regionalnog centra za upravljanje otpadom Subotica

Izgradnja Regionalnog centra za upravljanje otpadom Subotica

slika 1„Izgradnje Regionalnog centra za upravljanje otpadom Subotica je veoma značajan za Ministarstvo jer on rešava problem upravljanja komunalnim otpadom na teritoriji  grada Subotice i 6 opština. Projekat će obezbediti izgradnju regionalne deponije, potrebne transfer stanice i reciklažna dvorišta, infrastrukturu za kompostiranje biorazgradivog otpada i sekundarnu selekciju otpada, nabavku potrebne opreme za primarnu selekciju, sakupljanje i transport otpada”, rekla je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović.

Za Projekat „Izgradnja Regionalnog centra za upravljanje otpadom Subotičkog regiona“ kroz IPA 2012 obezbeđena su donatorska sredstava od strane EU u iznosu od 21 milion evra. Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine iz budžeta je obezbedilo 3,2 miliona evra za nabavku opreme za Javna komunalna preduzeća, a lokalne samouprave treba da obezbede 700.000 evra za izgradnju reciklažnih dvorišta

Božović je podsetila da će do 2028. svi naši gradovi i opštine u Republici Srbiji morati da završe pripremu projektne dokumentacije, finansiranje, izgradnju i počekat odlaganja komunalnog otpada na sanitarne deponije, a do 2030. godine biće u obavezi da recikliramo 50% posto komunalnog otpada.

Građani Srbije proizvedu oko 2.5 miliona tona i to znači će se trenutni procenat reciklaže komunalnog otpada morati da poveća na milion tona otpada godišnje. Sistem sakupljanja otpada trenutno pokriva oko 60 posto populacije, a cilj je da građani imaju uslugu odnošenja i zbrinjavanja otpada.