Formirana Radna grupa za zelenu ekonomiju i održivi razvoj

Formirana Radna grupa za zelenu ekonomiju i održivi razvoj

PC020494Na inicijativu ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežane Bogosavljević Bošković i ministra privrede Željka Sertića formirana je Radna grupa za zelenu ekonomiju i održivi razvoj. Danas je održan inicijalni sastanak međusektorske Radne grupe na kome je određeno da će osnovni zadatak biti utvrđivanje institucionalnih i operativnih modaliteta neophodnih za reviziju i dalju primenu Nacionalne strategije održivog razvoja. Članovi Radne grupe su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstva privrede, Privredne komore Srbije, Agencije za zaštitu životne sredine u UNDP.

Glavna tema ovog sastanka bila je zelena ekonomija, koja predstavlja ključni preduslov za razvoj, ali ujedno i prioritet na međunarodnoj agendi i u fokusu Evropske komisije i njenih direktorata. Zelena ekonomija obuhvata energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije, održivu poljoprivredu i upravljanje otpadom. Ovu oblast je potrebno i institucionalno i finansijski podržati. Ciljevi održivog razvoja su zamenili milenijumske ciljeve.

Radna grupa će u narednom periodu predložiti mere i aktivnosti za sprovođenje Studije o dostignićima i perspektivama na putu ka  zelenoj ekonomiji i održivom razvoju, posebno sa aspekta povezivanja potencijalnih investitora i mogućnosti otvaranja novih radnih mesta u oblasti zelene ekonomije.

Predlog konkretnih mera i aktivnosti, kao podrška reviziji i sprovođenju Nacionalne strategije održivog razvoja i pratećeg akcionog plana, treba da obuhvati: Obuke i izgradnja kapaciteta; Unapređivanje Strategije i akcionog plana (uključujući i pružanje podrške radu Saveta za održivi razvoj, u skladu sa nacionalnim prioritetima, procesom pristupanja EU i međunarodnim obavezama; Obrazovanje i podizanje svesti; Podrška sprovođenju Održivog razvoja u praksi (pružanje podrške inovativnim programima i projektima održivog razvoja na nivou lokalnih smouprava).