Državni sekretar Stana Božović u poseti Kragujevcu

Državni sekretar Stana Božović u poseti Kragujevcu

DJD_9542_resizeDržavni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine mr Stana Božović posetila je danas grad Kragujevac povodom inicijalnog sastanka oko dogovora o osnivanju istraživačkog centra i uspostavljanju sistema za sakupljanje, transport i tretman klaničnog otpada radi dobijanja biogasa i električne energije, kao i dogovora oko izgradnje regionalnog centra za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom. Domaćin sastanka bio je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić. Sastanku su prisustvovali Rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Slobodan Arsenijević, predstavnici Univerziteta u Kelnu, direktor Uprave za veterinu Dejan Bugarski, predstavnici Grada Kragujevca, predstavnici kompanije Por Verner i Veber.

„Zajednička inicijativa Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i predstavnika grada Kragujevca jeste da se u narednom periodu realizuju sve neophodne aktivnosti za unapređenje sistema regionalnog upravljanja otpadom u Šumadijskom okrugu koji podrazumeva, izgradnju regionalnog centara za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom. Grad Kragujevac kao nosilac regiona u narednom period treba da komunicira sa opštinama pripadajućeg regiona, i u skladu sa zakonskim propisima obezbedi potpisivanje sporazuma o regionalnom udruživanja po pitanju upravljanja čvrstim kounalnim otpadom.“, rekla je Božović.

DJD_9564_resizeDržavni sekretar je istakla da prioritetne aktivnosti treba da budu orijentisane na izradu regionalnih i lokalnih planova za upravljanje otpadom i da ministarstvo stoji na raspolaganju za odabir modela, davanju smernica za budući regionalni centar i svu neophodnu podršku.

Takođe jedna od tema bilo je osnivanje istraživačkog centra i uspostavljanju sistema za sakupljanje, transport i tretman klaničnog otpada radi dobijanja biogasa i električne energije

„Ovaj projekat je značajan za Srbiju i obezbediće jačanje bilateralne saradnje između Republike Srbije i Nemačke, a posebno u delu naučnih istraživanja i razmene iskustava dva univerzitetska centra. Posebno treba istaći da će realizacija projekta doprineti unaprećenju postojećeg stanja u oblasti upravljanja i konačnog zbrinjavanja klaničnog otpada, na ekološki bezbedan i prihvatljiv način, uz dobijanje značajnog benefita koji proizilazi iz činjenice da je konačni cilj projekta dobijanje energije iz otpada“, rekla je državni sekretar Božović.

DJD_9574_resizeDonacija Vlade Savezne Republike Nemačke za izgradnju i uspostavljanje ovakvog postrojenja je dva miliona evra. Projekat je u potpunosti usaglašen sa načelima zaštite životne sredine, dobijanja energije iz obnovljivih izvora i održivog razvoja. Ovaj projekat će omogućiti lokalni ekonomski razvoj, zapošljavanje mladih, poboljšanje kadrovske strukture, uvođenje novih tehnologija, povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.

 20141124_140118Pored donacije za izgradnju i uspostavljanje Centra, predviđena je saradnja dva Univerziteta u Kragujevcu i Kelnu, koja bi omogućila uvođenje novih obrazovnih profila, razmenu profesora i studenata, ali i razmenu znanja i prenošenje znanja iz naučne zajednice u razvoj privrede.

Delegacija Ministarstva je potom obišla kafileriju za spaljivanje otpada životinjskog porekla Veterinarske ustanove "Napredak" u Ćupriji.