Bogosavljević Bošković se sastala sa Stalnim predstavnikom UNDP Irenom Vojackovom Solorano

Bogosavljević Bošković se sastala sa Stalnim predstavnikom UNDP Irenom Vojackovom Solorano

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMinistar poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković  sastala se danas sa Stalnim koordinatorom UN i Stalnim predstavnikom UNDP u Republici Srbiji Irenom Vojackovom Solorano. Teme sastanka bile su dalje unapređenje saradnje u oblasti životne sredine, sa naročitim akcentom na klimatske promene.

„Svesni smo veličine problema sa kojim se susrećemo u oblasti zaštite životne sredine, potrebno je maksimalno da se angažujemo, kako bi ih prevazišli. Naš najveći problem je implementacija pravnih regulativa i tu nam je potrebna pomoć i podrška. Ministarstvo će napraviti optimalan plan i očekujemo da će do 2030. godine biti implementirani svi propisi iz oblasti životne sredine“, rekla je ministar Bogosavljević Bošković.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMinistar Bogosavljević Bošković je rekla da će Ministarstvo u narednom periodu imenovati osobe za stručne timove  koji su potrebi za Odbore u okviru UNDP, kako bi se mogle donositi odluke i nastaviti sa realizacijom aktivnosti u okviru zajedničkih projekata.

„Mnogo je stvari koje je potrebno uraditi, mnogo energije i sredstava potrebno je uložiti u životnu sredinu. Ciljevi UN i EU idu zajedno i potpuno su kompatabilni. Mi zajednički treba da koristimo što je više moguće instrumenata, kako bi se dostigli ciljevi i zahtevi EU. Potrebno je da strateški gledamo i da uspostavimo vremenki okvir za realizaciju projekata i aktivnosti“, rekla je Irena Vojackova-Solorano.

Ministar  Bogosavljević Bošković je na kraju posebno naglasila da je formiran Nacionalni savet za klimatske promene, koji prati stanje i na svaka tri meseca izveštava Vladu šta je urađeno i koji su nam zadaci u narednom periodu  i najavila Osnivačku skupštinu koja će biti u januaru 2015.godine.