Tri jedinke vuka uspešno zbrinute u prihvatilištu u Grčkoj

Tri jedinke vuka uspešno zbrinute u prihvatilištu u Grčkoj

Pancevo ---Muzjak-vukaMinistarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine (Grupa za sprovođenje CITES konvencije) je 15. decembra 2015. godine uspešno sprovelo akciju zbrinjavanja tri primerka vuka (Canis lupus) – mužjak i dve ženke u specijalizovano prihvatilište za krupne zveri ARCTUROS u Grčkoj. Akcija je sprovedena u saradnji sa NVO "Četiri Šape" i stručnjacima za krupne zveri Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Prirodnjačkog Muzeja u Beogradu.

Vukovi su bili privremeno zbrinuti u prihvatilištima za pse u Pančevu i Zrenjaninu. Kada je pronađen u oktobru 2006. godine, mužijak vuka bio je povređen. Nakon saniranja povrede zbrinut je u sklopu prihvatilišta za pse JKP „Higijena“ u Pančevu. Crna vučica je pronađena u avgustu 2008, a zatim zbrinuta u Pančevu. Treća jedinka, vučica, odnosno hibrid vuka i psa, pronađena je u februaru 2014. godine. Na osnovu ponašanja ove životinje, pretpostavlja se da je odgajana kao pas, tako da je naviknuta na ljude i relativno je pitoma.

Ova tri vuka, nije bilo moguće pustiti u prirodu, jer su odrasli u zatočeništvu i naviknuti su da se ljudi staraju o njima, što znači da ne mogu samostalno da žive na slobodi. Tokom privremenog boravka u prihvatilištima za pse u Pančevu i Zrenjaninu, vukovima je obezbeđen poseban ograđen prostor sa prirodnom podlogom i vegetacijom, bazenima i brlozima. Iako su imali odgovarajući prostor za osnovne etološke potrebe, neophodno je bilo da se zbrinu u specijalizovano prihvatilište za krupne zveri, odnosno vukove. Proces pronalaska trajnog rešenja za njihovo zbrinjavanje u sklopu specijalizovanog prihvatilišta trajao je više od dve godine. Ministarstvo je uspostavilo zvaničnu saradnju sa specijalizovanim prihvatilištem za krupne zveri ARCTUROS u Grčkoj, koje prihvata i rehabilituje povređene ili oduzete medvede i vukove sa teritorije Grčke, drugih država članica EU, ali i iz drugih država u regionu. Takođe, zahvaljujući već postojećoj saradnji Ministarstva i NVO „Četiri Šape“, obezbeđen je transport ovih primeraka. Vukovi su pristitigli u prihvatilište u ranim jutarnjim časovima, 16. decembra 2015. godine.

Zrenjanin-zenkaVuk (Canis lupus) ima status strogo zaštićene vrste na većem delu teritorije AP Vojvodina, dok na ostatku teritorije Republike Srbije ima status zaštićene, ali istovremeno i lovne vrste. Ova vrsta je zaštićena međunarodnim ugovorima poput CITES i Bernske konvencije, a u svim državama EU ima status stroge zaštite.