Javna rasprava o Nacrtu zakona o biocidnim proizvodima vođena je u skladu sa Zaključkom Odbora za privredu i finansije Vlade Republike Srbije o sprovođenju javne rasprave o Nacrtu zakona o biocidnim proizvodima 05 Broj: 011-9870/2018 od 24. oktobra 2018. godine.

Prema Programu javne rasprave o Nacrtu zakona o biocidnim proizvodima učesnici u javnoj raspravi su državni organi i organizacije, privredni subjekti, poslovna udruženja, stručna javnost, međunarodne organizacije, kao i drugi zainteresovani učesnici.

Javna rasprava o Nacrtu Zakona o biocidnim proizvodima održana je u periodu od 25. oktobra do 23. novembra 2018. godine, a sprovelo ju je Ministarstvo zaštite životne sredine (u daljem tekstu: Ministarstvo) prema Programu javne rasprave. Tekst Nacrta zakona postavljen je na internet prezentaciji Ministarstva www.ekologija.gov.rs, a primedbe, predlozi i sugestije dostavljeni su  Ministarstvu, sa naznakom „Javna rasprava – Nacrt zakona o biocidnim proizvodima”.

Pored toga, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije organizovan je okrugli sto 30. oktobra 2018. godine, u prostorijama Privredne komore Srbije u Beogradu. Tom prilikom prezentovan je Nacrt zakona o biocidnim proizvodima i sprovedene su konsultacije.

Sastanku u Privrednoj komori Srbije prisustvovalo je i preko 60 predstavnika privrednih subjekata koji stavljaju u promet i koriste biocidne proizvode, kao i predstavnici Odeljenja za hemikalije, Grupe za normativno-pravne poslove u oblasti upravljanja životnom sredinom i predstavnici nadležnih inspekcija.

Nakon uvodne prezentacije, učesnici sastanka pozvani su da iznesu svoje primedbe, sugestije i predloge na Nacrt zakona o biocidnim proizvodima.

Na okruglom stolu dogovoreno je da se svi predlozi, primedbe i sugestije dostave u pisanoj formi, na način kako je to predviđeno Programom javne rasprave do 23. novembra 2018. godine, kada se javna rasprava završava.

Komentare, primedbe i sugestije na Nacrt zakona o biocidnim proizvodima dostavili su u ostavljenom roku: Privredna komora Srbije, Galenika – Fitofarmacija a.d., Beograd, Victoria Consulting d.o.o., Beograd i Marina Birovljev, savetnik za hemikalije.

Potpun izveštaj sa javne rasprave možete preuzeti ovde.