Министар заштите животне средине Горан Триван синоћ је свечано отворио десети, јубиларни Међународни фестивал зелене културе – Green Fest који се одржава од 15. до 18. октобра у Дому омладине Београда под слоганом „Промени игру. Будућност је на земљи.“

Како је министар Горан Триван указао, да би свет постао боље место за живот, и стање Планете заиста променило на боље, потребна је промена игре, као што Фестивал поручује, а манифестације као што је Green Fest дају значајан допринос управо таквим променама које буде оптимизам. Горан Триван је одао лично признање организаторима, указујући на велики лични допринос директора и програмског директора Фестивала Иване Јовчић и Владана Шћекића да се фестивал еколошких филмова развије у јединствени културни догађај који мења перцепцију сагледавања еколошких тема. Он је рекао да ова манифестација која поручује колико је важно бавити се заштитом животне средине, истовремено показује да не постоји држава, влада, грађани, који могу да функционишу без ентузијазма и упорности младих људи и организација цивилног друштва.

Свет уназад 40 година покушава да се бави Планетом и одрживим развојем, али ту где смо стигли је нигде, зато што просечна годишња температура ваздуха и даље расте, што значи да нешто мора да се промени, указао је Тиван. Циљеви нису добро пројектовани 40 година, због чега би данас требало да циљамо на власнике технологија а то су мултинационалне компаније. То је мета, њих је потребно убедити, и напретка у заштити животне средине неће бити уколико се то не схвати, нагласио је. „Никаква политика неће бити могућа уколико не урадимо овај део посла који је зелен, у свим земљама, и развијеним и неразвијеним, и то јесте идеја и решење“, истакао је, додајући да благу промену која даје оптимизам наговештавају делимично и филмови уврштени у програм Фестивала.

Министарство заштите животне средине који је један од покровитеља Green Fest-а наставиће да подржава ову и сличне манифестације, рекао је министар Триван и позвао и друге невладине организације да конкуришу за средства које додељује Министарство путем јавног конкурса, и учине нове кораке да се промени свест људи, и побољша стање животне средине.