IMG_20180514_131347_302Министар заштите животне средине Горан Триван присуствовао је данас представљању петог годишњег „извештаја из сенке“ Коалиције 27 о напретку Србије у припремама за преговоре о чланству у Европској унији, у делу који се односи на Поглавље 27 – животна средина.

„У протеклих годину дана у Србији је остварен напредак у области заштите животне средине, у техничком и организационом смислу, и тај напредак је очигледан. Извесно је, међутим, да постоје многа питања која морамо решавати, а у којој мери ћемо бити успешни у томе, зависиће од постизања заједничког разумевања и свести о значају унапређења заштите животне средине у Србији. Доћи ћемо до решења уколико ујединимо напоре и наставимо да радимо у заједничком смеру“ рекао је министар. Он је посебно указао на значај финансијске подршке и стабилног оквира финансирања као предуслова успешног отварања Поглавља 27.

„ Уколико преговоре за отварање Поглавља 27 не урадимо како треба, сносићемо велике трошкове који се не изражавају у новцу, него у људском животу. Нисам сигуран да нам у процесу достизања европских стандарда у заштити животне средине недостају знања и научни и стручни капацитети, али сигурно недостају финансијска подршка и неопходна изграђеност административних капацитета“, истакао је министар. „Важно је да смо успоставили Зелени фонд и да он функционише, али то није довољно. Наменско трошење средстава од „зелених“ такси и накнада, више пара у екологији, то је кључ за постизање неопходних циљева и стандарда у заштити животне средине Србије“, истакао је министар.

На скупу који је окупио представнике невладиних организација, државне управе, стручне јавности и медија, указано је на главне критичке осврте у Извештају о напретку Србије у области екологије, који се односе на неадекватност финансијског оквира, односно на недовољна улагања, изграђеност административних капацитета и међусекторску повезаност, као израз недовољне подршке решавању ових друштвених питања.

Министар Триван је овом приликом позвао невладине организације, стручну и научну јавност, да учествују у јавној расправи о темама из свих области екологије, и истакао да је Министарство отворено за сваку врсту предлога и иницијатива, а у заједничком интересу постизања квалитетнијег и здравијег живота грађана Србије.

Извештај „Поглавље 27 у Србији: Извештај о (не)напретку“ израдила је Коалиција 27 која окупља 11 невладиних организација, ради критичког осврта на постигнуто у областима из Поглавља 27, и давања препорука за унапређење стања у заштити животне средине у Србији.