Вујовић потписала уговоре за пројекте унапређења квалитета ваздуха у 65 градова и општина широм Србије

Vujović ugovori 1.jpg

Вујовић потписала уговоре за пројекте унапређења квалитета ваздуха у 65 градова и општина широм Србије

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић потписала је данас са представницима 65 локалних самоуправа широм Србије уговоре о реализацији пројеката у 2024. години, чији је циљ унапређење квалитета ваздуха.

Vujović ugovori 2.jpg

Уговори су потписани за доделу укупно 700 милиона динара кроз три јавна конкурса, за пројекте замене котлова у топланама и јавним установама, подршку замени индивидуалних ложишта и уклањање дивљих депонија.

Vujović ugovori 3.jpg

„Данас сам потписала уговоре који су намењени унапређењу квалитета ваздуха и земљишта и за које смо обезбедили значајна средства. Честитам градовима и општинама који су ове године кандидовали квалитетне пројекте и тако успели да искористе прилику да, уз подршку Министарства које водим, унапреде квалитет живота грађана у својим срединама. Важно је да сви који су добили средства, што пре почну и са радовима на терену, како би се у најкраћем року реализовали ови пројекти, важни за грађане - рекла је Вујовић.

Vujović ugovori 4.jpg

Вујовић је истакла да Министарство заштите животне средине већ четврту годину заредом расписује јавне конкурсе који за циљ имају бољи квалитет ваздуха и земљишта, јер се показало да су те мере дале добар резултат. Током претходних година, кроз конкурсе замењен велики број котларница у градовима попут Ваљева, Kосјерића, Смедерева, Ужица, подржано је и више од 3.000 домаћинстава да замене кућна ложишта и очишћено је око 900 дивљих депонија.

Vujović ugovori 5.jpg

„И ове године смо определили значајна средства за подршку локалним самоуправама у реализацији еколошких пројеката. На основу уговора које сам данас потписала, мењаћемо котлове у Књажевцу, Ивањици, Ваљеву, Краљеву, Пожаревцу, Врњачкој Бањи, Чачку и у бројним другим градовима и општинама. Позивам све заинтересоване локалне самоуправе да припремају пројекте, јер ћемо расписати јавни конкурс за доделилу преосталих средстава. Министарство које водим ће увек радо подржати пројекте који за циљ имају бољи квалитет ваздуха и живота становника“, рекла је Вујовић.

Vujović ugovori 6.jpg