Вујовић обишла ново постројење за термички третман отпада изграђено по највишим ЕУ стандардима

Vujović Vinča 1.jpg

Вујовић обишла ново постројење за термички третман отпада изграђено по највишим ЕУ стандардима

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је данас ново постројење у склопу комплекса Центра за управљање отпадом у Винчи, нову енергану која је у фази пробног рада, и у којој ће се термичким третманом комуналног отпада који не може бити поново искоришћен и рециклиран, производити електрична и топлотна енергија.

Vujović Vinča 2.jpg

Вујовић је постројење обишла заједно са председником привременог органа Града Београда Александром Шапићем и представницима приватних партнера. Министарка је том приликом истакла да је комплекс у Винчи један од најмодернијих и да ради у складу са европским стандардима.

Vujović Vinča 3.jpg

Vujović Vinča 4.jpg„Право је задовољство видети како функционише пробни рад постројења које ће обезбеђивати топлотну енергију за више од 25.000 становника и електричну енергију из отпада за око 35.000 Београђана, у складу са принципима циркуларне економије. Постројење је изграђено по највишим стандардима и спремно да испуни све услове заштите животне средине према најбоље доступним технологијама. Оно што је и за мене као министарку заштите животне средине посебно важно, јесте што у склопу постројења постоје најмодернији системи за спречавање аерозагађења и у случају минималних прекорачења, зауставио би се аутоматски читав процес. Задовољна сам што у Граду Београду, који има велики број становника и у којем се генеришу велике количине отпада, имамо један овакав центар“, нагласила је министарка Вујовић.

Vujović Vinča 5.jpg

Вујовић је навела да се очекује да у склопу центра у Винчи, ускоро буде изграђено и постројење за сакупљање и третман депонијског гаса, који ће бити сакупљен и искоришћен за производњу електричне и топлотне енергије.

Vujović Vinča 6.jpg

Vujović Vinča 7.jpg„У Винчи се данас третира и грађевински отпад, изграђена је депонија инертног отпада, имамо постројење за третман процедних вода. Драго ми је што сам се уверила да ради и нова санитарна депонија, где се отпад одлаже на прописан начин. Стара депонија на којој се неправилно одлагао отпад више од 40 година је затворена, а биће и санирана. Сада је на свима нама да подижемо свест грађана да свако да допринос како би унапредили заштиту животне средине, јер данас можемо да изаберемо да не правимо сметлишта, већ да отпад одлажемо прописно, како би се овде у Винчи на најбољи начин и третирао“, рекла је Вујовић.