Сертификација за сервис клима уређаја обавља се по истим прописима већ осам година

Сертификација за сервис клима уређаја обавља се по истим прописима већ осам година

Поводом нетачних информација објављених у медијима како је ступила на снагу нова регулатива која ће утицати на стицање сертификата за сервис ауто-клима, као и да нису у довољном обиму организоване обуке за стицање одговарајућих сертификата, Министарство заштите животне средине вас обавештава о следећем:

Регулатива која се односи на стицање сертификата А (за стационарне уређаје – нпр. климе) и сертификата Б (за покретне уређаје – нпр. климатизационе системе моторних возила) није мењана осам година, од када су прописи и ступили на снагу.

Закон о заштити ваздуха који прописује да је забрањено стављање у промет на мало супстанци које оштећују озонски омотач и флуороване гасове са ефектом стаклене баште у примени је од 2009. године. Начин поступања са поменутим гасовима, као и услови за издавање дозвола, дефинисани су Уредбом која је ступила на снагу 2014, а 2016. године и Уредба о сертификацији лица која обављају одређене делатности у вези са супстанцама које оштећују озонски омотач и одређеним флуорованим гасовима са ефектом стаклене баште, документ којим је омогућено је стицање А и Б сертификата.

Током осам година примене прописа, организоване су обуке за стицање сертификата у пет градова, у Нишу, Новом Саду, Београду, Крагујевцу и Каћу. Министарство објављује списак сервиса којима је издата дозвола на званичноj интернет страници: https://www.ekologija.gov.rs/dozvole-obrasci/zastita-vazduha-i-ozonskog-omotaca

Будући да током осам година није било никаквих новина у прописима, као и да су организовне обуке за заинтересоване стране, не постоји ниједан разлог за препреку у процесу прибављања сертификата.

До данас, обуку и испит за сертификат А успешно је завршило 869 лица, од којих је њих 426 поднело захтев Министарству за добијање сертификата и до сада је сертификовано њих 392, док је 34 у процедури. Обуку за стицање сертификата Б успешно је завршило 511 лица, од чега је 174 поднело захтев за добијање сертификата, сертификовано је њих 114, док их је 60 у процедури.

У овом моменту не постоји преоптерећеност расположивих капацитета за обуку, а тиме ни потреба за додатним центрима. Уколико се испостави да су расположиви капацитети недовољни, Министарство заштите животне средине ће предузети све кораке како би се успоставили нови центри за обуку.