Министар заштите животне средине Горан Триван је обраћајући се учесницима Семинара „Индустријске емисије–надзор и предострожност“, који се одржава у Старој Пазови,  указао да  уједињеним напорима и одговорним односом свих субјеката друштва, владиног и невладиног сектора, привреде и сваког појединца  можемо достићи стандарде Европске уније у заштити животне средине.

„ У нашој земљи се мења свест о важности животне средине и то ће олакшати рад инспекторима и свима чији је посао да утврде штету нанету животној средини и одговорне казне, посебно када је реч о еколошком криминалу“, указао је министар Триван поздрављајући учеснике семинара који је окупио представнике Министарства животне средине, инспекторе на свим нивоима, судије, тужиоце, невладине организације, представнике привреде, стручних организација.

Говорећи о индустријским загађењима, посебно у области отпадних вода и квалитета ваздуха, у чему велики уплив имају индустријске емисије, Триван је навео да усаглашавања са еколошким стандардима ЕУ подразумева велике иницијалне трошкове компанијама које треба да добију дозволе и спроведу директиве о индустријским емисијама, да то на дужи рок штеди новац, обезбеђује конкурентност на светским тржиштима, омогућава додатну запосленост, као и значајну подршку ЕУ и других фондова, али да морамо водити рачуна о роковима у којима наша индустрија може да их достигне а да не стане.

Триван је указао  да је важно да се повећа број мерних станица када је реч о квалитету ваздуха у градовима и општинама.

„Циљ нам је да свака општина има најмање по једног инспектора за заштиту животне средине. Од инспектора много зависи, одабрани су да раде тај посао и ако инспекори не кажњаавају неће нико. Морамо се изборити са онима који нам трују кућу. Велики број грађана нам се јавља, често имају примедбе, углавном ван надлежности еколошке инспекције, али смо ми дужни да проверимо да ли има проблема на које грађани указују. Инспектори не смеју да жмуре на проблеме загађивања животне средине јер је еколошка будност у интересу Србије. Посао инспектора је и да проверавају да ли се у општинама наменски троши зелени новац  па ма колико мали био, и то је један од начина да се спроведе политика животне средине“, рекао је министар Триван.

Дводневни семинар  организује се у складу са годишњим планом рада Сектора за надзор и предострожност у животној средини, као последњи у низу од укупно 3 семинара перманентног образовања, представља још један корак ка квалитетнијој и једнообразној примени прописа из области заштите животне средине. Семинару присуствује више од 80 представника невладиних и стручних организација, међу њима и универзитетски професори, чије  презентације имају за теме интегрисано спречавање загађења у Републици Србији, значај квалитета горива на аерозагађење, као и утицај индустријских постројења на буку у животној средини. Министарства заштите животне средине учесницима семинара презентује податке  мониторинга загађивања на територији Републике Србије, али и квалитета вода и квалитета амбијенталног ваздуха.