Министар заштите животне средине Горан Триван најавио је да ће главне области деловања новоформираног министарства бити рад на решавању питања отпада, отпадних вода, ремедијације земљишта, пошумљавања и превентиве бујичних поплава и ерозије.

На данашњој седници Одбора за заштиту животне средине Народне Скупштине Републике Србије, министар Триван је подвукао да ни један проблем у заштити животне средине нико не може да реши сам и да ће зато главни механизми деловања министарства бити тесна сарадња са свим релевантним чиниоцима – од Народне Скупштине, преко локалних самоуправа, Привредне коморе Србије, надлежних институција, невладиног сектора, до медија.

„Морамо сви заједно да радимо на питањима заштите животне средине и да ујединимо знања и способности које наша земља има. Ово је веома комплексна област која прво изискује озбиљну и свеобухватну анализу стања, а затим и огромна новчана средства. Србија нема новца и зато је потребно да осмишљавамо пројекте које можемо да реализујемо уз помоћ фондова Европске уније“, нагласио је министар Триван.

Он је поново упозорио да рокови за примену еколошких стандарда Европске уније у Србији морају бити реални и достижни. „У супротном, нећемо ни земљу довести у ред, ни испунити обавезе које смо преузели и може се догодити да плаћамо пенале због тога“, рекао је министар Триван.

Министар Триван и народни посланици чланови Одбора за заштиту животне средине Народне Скупштине Републике Србије на данашњој седници договорили су се о начинима сарадње министарства и одбора. Заједнички су оценили да су питања заштите животне средине један од најважнијих приоритета Републике Србије. На седница, која је одржана у веома позитивној атмосфери, посланици су изразили задовољство због тога што је формирано посебно министарства које ће се бавити заштитом животне средине.