20150429_094631Konferencija posvećena evropskom procesu životne sredine i zdravlja održana je u Izraelu u organizaciji Vlade Izraela i Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Na Konferenciji su učestvovali visoki predstavnici evropskih zemalja zaduženi za oblast životne sredine i zdravlja, predstavnici međunarodnih i nevladinih organizacija, medija i ostalih učesnika u ovom procesu.
Našu delegaciju predvodio je ambasador RS u Izraelu Milutin Stanojević, a u njenom sastavu bili su Biljana Filipović, šef Odseka za međunarodnu saradnju i održivi razvoj u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine – nacionalni koordinator za oblast životne sredine, mr sci med Branislava Matić Savićević, šef Odseka za humanu ekologiju i školsku higijenu u Institutu za javno zdravlje Srbije – nacionalni focal point pri SZO, kao i dr Petar Bulat, redovni profesor i prodekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i predstavnik Instituta za medicinu rada.

Na Konferenciji, zemlje evropskog regiona SZO imale su priliku da procene stanje životne sredine i zdravlja u Evropi i centralnoj Aziji. S obzirom da se radilo o srednjoročnom pregledu procesa, razmotren je napredak, kao  i nedostaci u ispunjavanju vremenski obavezujućih ciljeva koji su pre pet godina postavljeni na Petoj ministarskoj konferenciji o životnoj sredini i zdravlju u Parmi (Deklaracijom iz 2010. sve zemlje obavezale su se po prvi put da ispune pet vremenski ograničenih ciljeva u oblasti životne sredine i zdravlja; oni uključuju: obezbeđivanje čiste vode i sanitacije, zdrave i bezbedne infrastrukture za fizičke aktivnosti, okruženje oslobođeno duvanskog dima i otrovnih hemikalija i eliminisanje bolesti u vezi sa azbestom). Učesnici su takođe razmatrali napredak i planove u oblastima kao što su kvalitet vazduha (ambijentalni i spoljašnji), klimatske promene i buka.

20150429_160332-1U ekspertskom delu Konferencije,  nacionalni koordinator za oblast životne sredine u evropskoj radnoj grupi SZO Biljana Filipović,  govorila je o konkretnim rezultatima na planu zaštite životne sredine, a koji su u vezi sa evropskim procesom životne sredine i zdravlja, kao i sprovođenjem ciljeva Deklaracije iz Parme na nacionalnom nivou. Predstavila je napredak u sprovođenju Panevropskog procesa transporta, životne sredine i zdravlja, značaj prihvatanja partnerstva sa Austrijom u donošenju evropskog Master plana za promociju biciklizma, kao i ulogu nadležnih ministarstava u daljim aktkivnostima kojima će se motivisati loklane zajednice da promovišu održive modele saobraćaja u službi adekvatne životne sredine i zdravlja. Predstavljen je i partnerski projekat Ministarstva, Gradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine i UNDPa ”Model održivog transporta u Beogradu”, kroz poster prezentaciju koja je javno i medijski promovisana tokom konferencije.

Na marginama Konferencije, u razgovorima sa organizatorima i visokim predstavnicima SZO, predsedavajućim (Nemačka) i kopredsedavajućim (Makedonija), te članovima drugih delegacija, učešće Srbije u regionalnom procesu životne sredine i zdravlja visoko je ocenjeno, kao i nastup delegacije RS u celini na Konferenciji.