Ministarstvo zaštite životne sredine je u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije, Zoološkim vrtom grada Beograda i Prirodnjačkim muzejem u Beogradu, učestvovalo u vraćanju sedam sova u prirodu, odnosno pet ćukova (Otus scops) i dve kukumavke (Athene noctua). Predmetni primerci noćnih ptica grabljivica potiču iz divljine, ali su privremeno boravile u Zoološkom vrtu grada Beograda radi oporavka i rehabilitacije.

Na osnovu procene ornitologa Zavoda za zaštitu prirode Srbije i veterinara Zoološkog vrta grada Beograda, sove su puštene u šumi na teritoriji grada Beograda (odakle i potiču), na lokaciji za koju je ornitolog Zavoda za zaštitu prirode Srbije procenio da ispunjava osnovne uslove za njihovo dalje prilagođavanje i opstanak u prirodi.  Sve sove su pre puštanja obeležene metalnim nožnim prstenovima Centra za markiranježivotinja – Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.

U Republici Srbiji prirodno je rasprostranjeno deset vrsta sova i sve su strogo zaštićene nacionalnim propisima poput Zakona o zaštiti prirode i Pravilnika o proglašavanju strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta. Sve vrste sova se takođe nalaze na zaštiti  Konvencije o međunarodnom prometu ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES).

Ministarstvo zaštite životne sredine apeluje na građane da ukoliko primete ili pronađu divlje životinje koje su povređene ili nisu u mogućnosti da samostalno opstanu u prirodi, bez odlaganja kontaktiraju sledeće službe/institucije : Sektor za zaštitu prirode i klimatske promene ili  Sektor za nadzor i predostrožnost u životnoj sredini (kontakti), Zavod za zaštitu prirode Srbije (kontakt), Pokrajinski zavod za zaštitu prirode (kontakt).