Поводом кампање „Не пали стрњику!“ у циљу спречавања појава паљења растиња и биљног отпада на отвореном простору, у уторак, 18. августа 2020. године са почетком у 11 часова биће одржана радионица у Новом Саду, ул. Темеринска 131, у организацији Пољопривредне саветодавне и стручне службе Републике Србије.

У оквиру радионице ће представници Министарства заштите животне средине, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, и Министарства унутрашњих послова указати на штетне последице паљења стрњике, као и предности прихватљивих агротехничких мера за уклањање жетвених остатака.

Паљење стрњике које се још увек примењује у Србији као недозвољен начин уклањања жетвених остатака са њива, представља висок безбедносни ризик и носи вишеструке штетне последице, због чега Министарство заштите животне средине, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, и Министарство унутрашњих послова, уз подршку Глобалног фонда за животну средину – ГЕФ и Програма Уједињених нација за развој – УНДП, реализују кампању широм Србије са апелом да се НЕ ПАЛИ СТРЊИКА.

Позивамо да пропратите догађај и допринесете ширењу свести јавности о штетности паљења стрњике на отвореном.