„Европска комисија нас је позвала да званично поднесемо Преговарачку позицију за Поглавље 27, коју ћемо на седници Владе усвојити до краја године. Ово је велики и значајан успех за Републику Србију“, рекао је министар заштите животне средине Горан Триван указујући да нас чека велики посао у коме ни уз најквалитетнију преговарачку позицију резултата неће бити без сарадње и учешћа свих нивоа власти, а посебно локалних самоуправа.

Триван је , на конференцији “Поглавље 27 – животна средина, од политике до имплементације”, коју су заједнички организовали Министарство заштите животне средине и Стална конференција градова и општина ( СКГО) уз подршку Министарства државне управе и локалне самоуправе, истакао да је пуно тога учињено у протекле две године, од дијагностификовања и анализе стања животне средине у Србији до унапређења стратешког оквира и планова,  што је био један од основних приоритета Министарства. Казао је да се стручно и пажљиво радило на нацрту документа за Поглавље 27 на 200 страница, који подржава још преко 1000 страница докумената који представљају подршку преговарачкој позицији.

„Урадили смо 10  Специфичних нацрта имплементације у секторима управљања водом, отпадом и индустријског загађења. Додатних 8 је у изради за секторе квалитета ваздуха и хемикалије. На основу Поглавље 27  радимо и на финализацији инвестиционог плана до 2044 године“, казао је Триван.

Он је рекао да је ова година, година инвестиција у пројектно-техничку документацију која је предуслов за наредне инвестиционе године у којима ће у област заштите животне средине бити уложено 15 милијарди евра.

„Нас помажу из иностранства, из ЕУ, из Шведске и других земаља. Важно је да и ми помогнено једни дригима“, рекао је министар Триван указујући да није задовољан што је на овој  Конференцију  присутно само 60 представника локалних самоуправа.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић указао је  да је заштита животне средине важан сегмент нашег друштвеног развоја и да министарство на чијем је челу помаже локалним самоуправама у јачању капацитета, јер преко две трећине процеса који се тичу  ЕУ интеграција тичу се локалних самоуправа.

“Важни су партнери и активности. Јако је важно имати капацитете за даљи рад на пројектима. Зато је значајно да ћемо релаксирати критеријуме за ново запошљавање. Људски ресурси за значајне пројекте основ су сврсисходног управљања политикама, кадровима и финансијама”, рекао је Ружић.

Амбасадор Краљевине Шведске у нашој земљи Јан Лундин, чија земља даје стручну и финансијску подршку локалним самоуправама у реализацији различитих пројеката,  указао је да Министарство заштите животне средине брзо и успешно ради на Поглављу 27, које је део европске интеграције Србије. Рекао је да  ће примена закона и решења у области заштите животне средине бити тежак и дугорочан процес који ће сигурно имати  успешан и срећан крај.

„Стална конференција градова и општина од почетка је препозната као партнер у Поглављу 27 и жеља нам је да видимо на који начин може да се имплементира све што се тиче локалне самоуправе. Са колегама из Шведске кренули смо да радимо на анализи утицаја, шта ће се догодити, шта се преговара, како да локалне самоуправе одговоре на изазове”, рекао је генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић.

Скуп је био прилика да се јединице локалне самоуправе упознају са приоритетима МЗЖС, да  им се пружи подршка како би могле да дају пуни допринос испуњавању обавеза у процесу приступања Србије Европској унији, као и да унапреде услуге које пружају грађанима у области заштите животне средине и да представници општина и градова  изнесу своје виђење предстојећих изазова и предлоге за превазилажење очекиваних тешкоћа у том процесу.