Министар заштите животне средине Горан Триван присуствовао је данас традиционалној еколошкој акцији подводног чишћења Савског језера на Ади Циганлији  у Београду, у којој је учествовало  више од 80 ронилаца полиције, војске и ронилачких клубова из Србије и Републике Српске.

Циљ манифестације је да се подигне свест друштва  о значају заштите животне средине и скрене пажња јавности на лоше навике бацања смећа у реке, језера и природу. Акцију подводног чишћења Савског језера, којој је домаћин ЈП „Ада Циганлија“, организовали су Олимпијски комитет Србије (ОКС) и Савез ронилаца Србије (СОПАС), у сарадњи са Министарством заштите животне средине и ронилачким клубом „Калипсоˮ.

Министар Триван је рекао да је брига о животној средини у време глобалних климатских промена планетарни тест за све, како за доносиоце одлука тако и за сваког човека појединачно. „ Одговоран  однос према животној средини, води, земљишту и ваздуху,  биљном и животињском свету је цивилизацијска мера и недопустив је нехајан однос према тим природним ресурсима. Триван је подсетио да  Србија припада једном  од најбогатијих подручја биодиверзитетом у свету али да истовремено имамо најмање аутохтоних, површинских вода у овом региону Балкана. Он је казао да је важно да се обезбеди вода за будућност јер је  несташица пијаће воде ургентно светско питање, које има озбиљне економске, еколошке, али и социјалне последице, и да је најважнији посао Министарства  решавање питања отпадних вода и изградње 359 постројења какво је  Централно постројење које се гради у Лесковцу које је јуче обишао  а које је прво од 359 планираних у Србији.

Триван је рекао да Београд има 186 водоизворишта и 12 језера и истакао да се Ада Циганлија налази у непосредној близини водоизворишта, што јој даје посебан значај и да је важна као репрезентативан спортско –рекреативан центар не само Београда већ и целе Србије. Посебно је захвалио рониоцима који годинама учествују у овој еколошкој акцији и указао да  количине данас  извађеног отпада и оних које су  рониоци пронашли предходних година могу бити еквивалент бриге о животној средини.

Председник Олимпијског Комитета Србије Божидар Маљковић је рекао да Београд има Аду Циганлију, богатство какво ретко који град у свету има и да треба да одговорним односим покажемо да нам је стало до чисте и здраве животне средине у читавој Србији.

Божана Остојић, председник СОПАС-а, који је члан Светске ронилачке федерације (ЦМАС), и председник комисије за екологију и одрживи развој Олимпијског Комитета Србије  навела је да су рониоци ранијих година имали пуно више посла око много већих количина смећа и отпада него што  данас, када је из Савског језера извађено педесетак килограма. Апеловала је да сви  мислећи глобално а делујући локално дамо допринос здравој животној средини, чистијем и зеленијем Београду и Србији.