Група за спровођење ЦИТЕС Конвенције Министарства заштите животне средине је 19. децембра 2018. године запосленима у Царинској лабораторији одржала основну теоријску и практичну обуку везану за ЦИТЕС Конвенцију и идентификацију дивљих врста, односно њихових делова, деривата и производа од истих.

У склопу предметне обуке приказане су методе које се користе за утврђивање, да ли делови или деривати припадају угроженим дивљим врстама, односно да ли одређени производи садрже угрожене дивље врсте. Демонстриране су методе за детекцију правог и вештачког крзна дивљих мачака, видри, вукова, медведа, примата, лисица и других врста сисара, као и методе за детекцију праве и вештачке змијске и крокодилске, шатуш шалова, слоноваче и друго. У склопу практичног дела обуке коришћени су примерци угрожених дивљих врста који су били предмет заплена, попут крзна и кожа угрожених дивљих животиња, али истовремено и експоната из Природњачког музеја у Београду.

Царинска лабораторија је овом приликом добила референтни материјал за будуће анализе у виду дигиталних снимака примерака који су физички приказани током обуке, али и многобројне додатне референтне материјале попут дигиталних фотографија делова, деривата и производа великог броја угрожених дивљих врста, кључева за идентификацију и приручника за вршење одређених анализа везаних за ЦИТЕС врсте који се користе од стране надлежних ЦИТЕС органа у великом броју држава које ефикасно спроводе одредбе ЦИТЕС Конвенције.