Ovaj međunarodni datum ustanovljen je sa idejom da ljudi provedu bar jedan dan bez automobila, da osete i dožive prednosti kretanja bez motornih sredstava prevoza, s krajnjim ciljem da gradovi postanu održive urbane zone ekološke mobilnosti.

Tim povodom, ministar Trivan ukazao je na značaj promena navika, svesti o uticaju mobilnosti na životnu sredinu i zdravlje ljudi, i neophodnost okretanja ka alternativnim, ekološki prihvatljivim prevoznim sredstvima.

„Svetski dan bez automobila je dan koji nas podseća na to koliko smo tehnološki napredovali, ali istovremeno, da je potrebno da menjamo svoje navike i da se više borimo za bolju životnu sredinu. Saobraćaj u Srbiji jedan je od najvećih izvora zagađenja životne sredine, a kvalitet vazduha u brojnim gradovima Srbije lošijeg kvaliteta“ rekao je ministar Trivan i dodao da je to razlog da se okrenemo drugim ekološki prihvatljivijim sredstvima prevoza. „U Srbiji je samo prošle godine uvezena 131 hiljada polovnih automobila, od čega je većina na dizel gorivo, a oko 62 posto starije od 12 godina, što sve zajedno znači prekomerno zagađivanje životne sredine, i to će morati da se menja. Ministarstvo će preduzimati  niz mera – od obrazovanja i informisanja i jačanja svesti najšire javnosti, do praktičnih mera koje će podstaknuti prisustvo električnih i hibridnih vozila u Srbiji“, istakao je Trivan. „Civilizacijski napredak neće moći da se ostvari bez zaštite životne sredine, a ekonomski napredak naše zemlje bez materijalnih ulaganja u ekologiju“, zaključio je Trivan.

Ovaj važan datum obeležen je i uručivanjem zahvalnica institucijama, kompanijama i pojedincima koji su se istakli svojim radom i zalaganjem u zaštiti životne sredine i  poboljšanja kvaliteta vazduha: Milutin Folić, glavni urbanista Grada Beograda, zbog aktivne i predane borbe da Beograd dobije veći broj biciklističkih staza; Udruženje građana „Leka“, zato što u svom humanom radu za pomoć starijim i nemoćnim osobama koristi isključivo bicikl kao prevozno sredstvo i RTB Bor koji je izgradnjom fabrike sumporne kiseline 2015.godine uspeo da Bor kao grad sa jednim od najvećih aero zagađenja u Srbiji pretvori u grad koji je dobio zvezdicu Evropske agencije za zaštitu životne sredine za najveći napredak na polju kvaliteta vazduha.

U okviru manifestacije realizovane su kreativne radionice u kojima su učestvovali deca i studenti, pokazujući inovativne ekološke načine za korišćenje parkinga i delova motornih vozila.