Поводом Међународног Дана планете Земље, 22. априла од 11 часова Министар заштите животне средине Горан Триван, амбасадор Краљевине Шведске у Србији Јан Лундин и председник београдске Општине Палилула Александар Јовичић присуствоваће формирању „ Меденог врта“ и садњи аутохтоних белих врба као завршном делу пројекта ревитализације и пошумљавања Аде Хује.

Овај пројекат ревитализације Аде Хује “Од депоније до парка“ који се реализује од 2012. године, проглашен је за 25 најбољих европских пројеката, а подршку пројекту дале су бројне међународне институције.

Кроз активности пројекта који реализује удружење „ Супер Натурал“ у сарадњи са Општином Палилула, Секретаријатом заштите животне средине Града  Београда и бројним грађанским иницијативама, од почетка године посађено је 400 садница аутохтоног дрвећа, враћена је шума на шпиц Аде Хује и ревитализовано 12 хектара шумског станишта, чиме је биодиверзитет значајно повећан, што су показала истраживања биолошког истраживачког друштва ,,Јосиф Панчић”. Истраживања показују да је на шпицу Аде Хује забележено 37 врста биљака, 91 врста птица, 9 врста дневних лептира, 3 врсте вилиних коњица, 2 врсте водоземаца и 6 врста гмизаваца.

Формирање “Меденог  врта”, са  стотинама садница лаванди, рузмарина, жалфије, помоћи ће пчелама, које су важна карика у екосистему,  да очувају  станишта и да се тако  поврати еколошка равнотежа и подстакне биодиверзитет парка.

Ада хуја,  а посебно њен шпиц, део је  подручја  од међународног значаја за  птице  (ИБА- Импортант бирд ареа),  као и подручје од међународног значаја за биљке (ИПА -импортант плант ареа). Ада хуја је део еколошки значајног подручја „Ушће Саве у Дунав”, еколошке мреже Републике Србије и потенцијално подручје евроспке еколошке мреже НАТУРА 2000.

Програм догађаја можете преузети овде.