Министарка заштите животне средине у Влади Републике Србије Ирена Вујовић разговарала је данас са амбасадором Републике Турске у Србији Танжу Билгичем о сарадњи и пројектима у области заштите животне средине.

Амбасадор Билгич је на почетку састанка уручио министарки Вујовић писмо – честитку турског министра за животну средину и урбанизам поводом ступања на дужност министарке заштите животне средине и том приликом истакао да је ресор који је преузела, поред ресора здравља – имајући у виду пандемију ковида, један од најважнијих.

Саговорници су потврдили добру сарадњу Србије и Турске, као и председника две државе, истичући да постоји простор за њено даље унапређење, посебно у области заштите животне средине.

На састанку у Палати Србија саговорници су разменили мишљења о различитим питањима из области заштите животне средине и договорили да се модалитети будуће сарадње на том пољу прецизирају почетком децембра током посете делегације из Турске, у којој ће бити и заменик турског министра животне средине и урбанизма.

Амбасадор Билгич је истакао да ће током посете делегације из Турске једна од кључних тема бити управљање отпадом.

Министарка Ирена Вујовић је представила тренутне активности које Влада Републике Србије и ресорно министарство спроводе на том плану. Она је навела да је помоћ Турске у области заштите животне средине добродошла, као и да су искуства те земље драгоцена.

Вујовићева се осврнула и на недавну заједничку акцију пошумљавања, током које је засађено хиљаду садница аутохтоних врста биљака у Степином лугу у Београду које је донирала Турска.

Саговорници су се сагласили да овакве заједничке иницијативе доприносе очувању животне средине и борби против климатских промена, али и продубљивању сарадње између две земље.

“Желим да добру сарадњу наставимо и у наредном периоду и да реализујемо још пуно заједничких пројеката”, поручила је Вујовићева и додала да ће пошумљавање бити један од приоритета и у будућности.