Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan danas je na svečanosti u Privrednoj komori Srbije uručio Nacionalnu nagradu „Đorđe Vajfert“ predstavnicima  15 kompanijama za društveno odgovorno poslovanje,  i tom prilikom rekao da je privreda, a posebno domaće kompanije, suštinski najznačajniji motor u zaštiti životne sredine i napretka Srbije.

„Nema  društveno odgovornog poslovanja ali ni konkuretnosti ako se ne vodi računa o ekologiji. Domaće kompanije i domaći investitori koji postižu i promovišu ekološke standarde najvažni su za razvoj i napredak Srbije“, rekao je ministarTrivan.

Ukazujući da smo zahvaljujući ekstremno brzom tehnološkom napretku  u  poslednjih 200 godina  temeljno  devastirali Planetu, Trivan je naglasio da  klimatski ekstremi svakodnevno svedoče koliki je uticaj energetskih industrija, fosilnih goriva i gasova na efekte staklene bašte. Ministar je upozorio da uprkos glasa ekologa širom sveta, različitih rezolucija i preporuka, međunarodnih organizacija, čak   i  Svetske organizacije za životnu sredinu, da se smanje efekti staklene bašte, srednja godišnja temperatura raste.

„Motor promena i pozitivnih i negativnih u svetu je kapital i profit i  vlasnici kapitala“, rekao je Trivan. On je međutim ukazao da ohrabruje što je u poslednje godinu, dve došlo do promene snaga, i da dolazi do konsenzusa između vlasnika kapitala i svih onih koji se bore za opstanak i zdravlje planete Zemlje.

Ministar Trivan je uručujući priznanja predstavnicima izabranih firmi i preduzeća, zahvalio kompanijama koje su pokazale da odgovornim  poslovanjem  i odnosom prema društvu i zajednici doprinose napretku Srbije.

Nacionalnu nagradu za društveno odgovorno poslovanje – Đorđe Vajfert“, koju  već sedam godina dodeljuje  PKS , odlukom žirija, dobili su DM DROGERIE MARKT DOO, Beograd; Metalac a.d, Gornji Milanovac; NIS ad, Novi Sad; Tarket, Bačka Palanka; Telekom Srbija, Beograd; Bosis doo, Valjevo; Manpover DOO, Novi Beograd; Specijalna bolnica ČIGOTA  Zlatibor; TeleGroup doo, Beograd; Vega IT Sourcing d.o.o, Novi Sad; GSK, Novi Beograd; Infostud 3 d.o.o, Subotica; Neofyton d.o.o, Novi Sad; Novitet, Žitkovac I  Omladinski edukativni centar, Niš.