Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan razgovarao je danas sa delegacijom Evropske investicione banke (EIB) koju je predvodio Mateo Rivelini šef odeljenja za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan, o investicijama, projektima i saradnji u oblasti zaštite životne sredine.

Sagovornici su razgovarali o mogućnosti buduće saradnje sa Evropskom investicionom bankom na novim projektima i modelima podrške od strane Evropske investicione banke.

Ministar Trivan je zahvalio na dobroj, partnerskoj saradnji na važnim infrastrukturnim projektima koje Srbija realizuje,uz podršku EIB, posebno u sektoru otpadnih voda i otpada koji je od prioritetnog značaja u dostizanju evropskih standarda u zaštiti životne sredine.  Trivan je rekao da je potrebno uložiti pet milijardi evra u sektor otpadnih voda i još milijardu i po do dve za rešavanje problema otpada i da su za to neophodni kvalitetni projekti.

„To su ogromna ulaganja  koja iziskuju dobro planiranje, dobru organizaciju na lokalu i zato je Ministarstvo zaštite životne sredine, sagledavši nedostatak stručnih i finansijskih kapaciteta opština, pomoglo u izradi projektno-tehničke dokumentacije, tako da je u ovom momentu imamo spremnih  13 projekata i još 33 koji  su u završnoj fazi. „ Dobro pripremljeni  održivo-razvojni projekti u životnoj sredini su važni u momentu kada Srbija pokreće investicioni ciklus zahvaljujući  snažnoj ekonomiji i rastu BDP. Investiranje u životnu sredinu nije trošak već dobit za građane i ekonomiju  “, ukazao je ministar.

Predstavnici Evropske investicione banke su izrazili zadovoljstvo saradnjom sa Vladom Republike Srbije i Ministarstvom zaštite životne sredine tokom realizacije aktuelnih projekata. Iskazali su spremnost da  uz stručno-tehničku pomoć daju i finansijsku  podršku u obezbeđivanju novih grantova i kreditnih sredstava za realizaciju i proširenje projekata u životnoj sredini, oblasti koja je za EIB jedna od glavnih prioriteta u Srbiji i regionu.