Министар заштите животне средине Горан Триван разговарао је данас са делегацијом Европске инвестиционе банке (ЕИБ) коју је предводио Матео Ривелини шеф одељења за Словенију, Хрватску и Западни Балкан, о инвестицијама, пројектима и сарадњи у области заштите животне средине.

Саговорници су разговарали о могућности будуће сарадње са Европском инвестиционом банком на новим пројектима и моделима подршке од стране Европске инвестиционе банке.

Министар Триван је захвалио на доброј, партнерској сарадњи на важним инфраструктурним пројектима које Србија реализује,уз подршку ЕИБ, посебно у сектору отпадних вода и отпада који је од приоритетног значаја у достизању европских стандарда у заштити животне средине.  Триван је рекао да је потребно уложити пет милијарди евра у сектор отпадних вода и још милијарду и по до две за решавање проблема отпада и да су за то неопходни квалитетни пројекти.

„То су огромна улагања  која изискују добро планирање, добру организацију на локалу и зато је Министарство заштите животне средине, сагледавши недостатак стручних и финансијских капацитета општина, помогло у изради пројектно-техничке документације, тако да је у овом моменту имамо спремних  13 пројеката и још 33 који  су у завршној фази. „ Добро припремљени  одрживо-развојни пројекти у животној средини су важни у моменту када Србија покреће инвестициони циклус захваљујући  снажној економији и расту БДП. Инвестирање у животну средину није трошак већ добит за грађане и економију  “, указао је министар.

Представници Европске инвестиционе банке су изразили задовољство сарадњом са Владом Републике Србије и Министарством заштите животне средине током реализације актуелних пројеката. Исказали су спремност да  уз стручно-техничку помоћ дају и финансијску  подршку у обезбеђивању нових грантова и кредитних средстава за реализацију и проширење пројеката у животној средини, области која је за ЕИБ једна од главних приоритета у Србији и региону.