Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan učestvuje u radu dvodnevnog Neformalnog sastanka ministara zaštite životne sredine zemalja članica Evropske unije koji je posvećen najznačajnijim temama iz oblasti zaštite životne sredine usmerenim ka poboljšanju kvaliteta života evropljana, koji se održava u Bukureštu, u Rumuniji.

U okviru plenarnog zasedanja Neformalnog sastanka održane su sesije posvećene klimatskim promenama, odnosno inovativnim rešenjima i ulozi građana na putu ka budućnosti bez emisije ugljenika, i rezultatima Globalne procene stanja biiodiverziteta i ekosistemskih usluga i značaju za EU i Globalni okvir biodiverziteta za period nakon 2020. godine.

Obraćajući se učesnicima skupa, ministar Trivan je ukazao na značaj ovih pitanja za Srbiju koja trenutno utvrđuje strateški i zakonodavni okvir u oblasti klimatskih promena kroz Nacrt zakona o klimatskim promenama, čije se usvajanje očekuje u narednom periodu, i Strategije za klimatske promene sa Akcionim planom. Zakonom o klimatskim promenama Srbija će u svoje zakonodavstvo preneti odredbe relevantnih propisa EU iz date oblasti. Za postizanje ciljeva u borbi protiv klimatskih promena i prilagođavanju izmenjenim klimatskim uslovima značajno je i obrazovanje i razmena znanja i dobre komunikacije između pripadnika akademske zajednice, građana, vladinih institucija, organizacija civilnog društva i privatnog sektora, istakao je ministar. Trivan je naročito ukazao na značaj osvajanja i primene novih tehnologija u privrednom sektoru koje neposredno doprinose smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte, kao i na važnost razumevanja i partnerskog odnosa nosilaca industrijskog razvoja za uvođenje i primenu evropskih strandarda u zaštiti životne sredine.

Nakon plenarnih sesija, na marginama skupa ministar Goran Trivan imao je više značajnih susreta sa zvaničnicima zemalja učesnica. Razgovarao je sa evropskim komesarom za životnu sredinu Karmenom Velom i evropskim komesarom za klimatske akcije i energetiku Migelom Ariasom Kanjeteom, i sastao se sa ministrima zaštite životne sredine Portugalije, Turske, Slovačke i državnim sekretarom Španije.

U razgovoru sa evropskim komesarom za životnu sredinu Karmenom Velom, ministar Trivan je ukazao da su pitanja upravljanja otpadom i prečišćavanja otpadnih voda prioritetna za rešavanje u cilju poboljšanja životne sredine u Srbiji, i da je za Srbiju značajna podrška i pomoć EU u tom procesu. Trivan je izložio aktivnosti u pripremi i usvajanju zakona o klimatskim promenama i na pripremi projektno-tehničke dokumentacije za realizaciju projekata zaštite životne sredine u lokalnim samoupravama. On je ukazao da obimne promene i izazovi koji čekaju Srbiju u oblasti životne sredine ne mogu biti realizovani bez jačanja administrativnih kapaciteta, i u tome je dragocena pomoć evropskih institucija. Trivan je naveo da Srbija ima aktivnu uloga u regionu u pogledu pitanja zaštite životne sredine, ujedinjeni oko zajedničkih problema koji se tiču rešavanja ekoloških problema i ublažavanja posledica klimatskih promena. Izražavajući zahvalnost evropskom komesaru na podršci Srbiji u procesu otvaranja Poglavlja 27 – životna sredina i klimatske promene, Trivan je naglasio da je sve to doprinelo da nacrt pregovaračke pozicije bude pripremljen ranije, i da će biti usvojen najverovatnije u septembru ove godine.

Evropski komesar Karmenu Vela je rekao da je Srbija dosta uradila po pitanju pregovaranja i usvajanja pregovaračke pozicije za Poglavlje 27. Pri tom, ukazao je, značajna je podrška i uloga javnog mnjenja, koje mora ostati uključeno u ceo proces.   On je takođe naglasio značaj podrške koju Ministarstvo zaštite životne sredine mora da ima od strane drugih ministarstva, Vlade i Parlamenta ukoliko Srbija želi da postigne ciljeve u zaštiti životne sredine .

Izražavajući podršku Evropske unije naporima Srbije da uspešno realizuje proces otvaranja Poglavlja 27, Vela je ponudio pomoć u jačanju kapaciteta i edukaciji stručnjaka. Takođe, naglasio je značaj saradnje u oblasti zaštite životne sredine u ovom delu Evrope. „Poručujem Srbiji da ostane na istom dobrom kursu kada je reč o zaštiti životne sredine“, istakao je.

Evropski komesar za klimatske akcije i energetiku Migel Arias Kanjete zainteresovao se za najveće probleme sa kojima se suočava Srbija u oblasti zaštite životne sredine. Ministar Trivan je ukazao da su među najznačajnim problemima upravljanje otpadom, nedostatak administrativnih kapaciteta i smanjenje zagađenja vazduha iz termoelektrana. Naglasio je da je Srbiji neophodna pomoć evropskih fondova za gašenje termoelektrana na ugalj, i da se poslednjih godina ulažu značajna sredstva kako bi se to pitanje rešilo, u okvirima dobre saradnje sa Ministarstvom za energetiku. On je ukazao da planirane aktivnosti na poboljšanju životne sredine i zdravlja građana, Srbija želi da realizuje u saradnji sa susednim zemljama, kroz ekološku politiku kao pravo sredstvo za jačanje mira u regionu.

Tokom bilateralnog susreta ministra zaštite životne sredine      Srbije  Gorana Trivana i ministra Republike Turske za oblast zaštite životne sredine Murata Kurma  predloženo je da se intenzivira  saradnja između dve zemlje  u oblasti zaštite životne sredine i da se završi priprema Memoranduma o razumevanju između dva resorna ministarstva.  „Odnosi naše dve zemlje nikad nisu bili bolji, imamo obavezu da sledimo naše predsednike i sada je najbolje vreme  da unapredimo saradnju naša dva ministarstva“, rekao je Trivan. Ukazao je  da su nam dragocena iskustva Turske  u oblasti životne sredine  i uputio poziv  turskom kolegi da poseti  Srbiju. Trivan je zahvalio na pažnji i organizaciji povratka našeg  beloglavog supa Dobrile, koja je prošlog meseca iz Turske vraćena u Srbiju, što je primer kako dve  prijateljske zemlje čine  dobro za zaštitu životne sredine. Turski ministar Murat Kurum je ukazao na otvorenost i spremnost njegove zemlje  za unapređenje saradnje u oblasti životne sredine, ukazavši da imaju sve kapacitete da se ona realizuje na obostranu korist. Naveo je  iskustvo Turske u upravljanju otpadom i smanjenju upotrebe  plastike za 75 odsto. Rekao je da prave planove za novu urbanizaciju i za razvoj  pametnih gradova i izgradnju zelenih koridora do 2023 godine. Uputio je poziv ministru Trivanu da učestvuje na Konferenciji o otpadu koja će u  novembru 2019. godine biti održana u  Turskoj .

U razgovoru sa ministrom zaštite životne sredine i entergetske tranzicije Portugalije Joaom Matosom Fernadesom, konstatovana je visoka zainteresovanost dveju zemalja za saradnju u oblasti zaštite životne sredine, koja bi prevashodno obuhvatila oblast upravljanja otpadom i uspostavljanje sistema prečišćavanja otpadnih voda. Kako je zaključio ministar Trivan, saradnja sa Portugalijom, zemljom koja je ozbiljno posvećena pitanjima zaštite životne sredine, predstavlja dobru osnovu za usvajanje novih dobrih praksi i razmenu iskustava i znanja.

U susretu sa državnim sekretarom Ministarstva za ekološku tranziciju Španije Hugom Moranom Trivan je podsetio na uspešno održan poslovni forum Španija – Srbija oktobra 2018. godine u Beogradu, na kome je učestvovala 21 kompanija iz različitih oblasti, kao primer saradnje koju bi trebalo razvijati u budućnosti. U cilju konkretizacije saradnje u oblasti zaštite životne sredine, u junu mesecu ove godine biće realizovana poseta srpske političko-ekonomske delegacije Španiji, a na temelju dobrih odnosa dve zemlje u pripremi je memorandum o saradnji u oblasti zaštite životne sredine.

U razgovoru sa ministrom zaštite životne sredine Slovačke Laslom Solimosom ministar Trivan je istakao značaj zajedničkih napora u rešavanju problema klimatskih promena kao i drugih ekoloških pitanja, kao što je upravljanje otpadom. Dogovorena je razmena delegacija na nivou državnih sekretara radi razmene iskustava i razmatranja mogućnosti dalje saradnje.

Neformalni sastanak ministara zaštite životne sredine Evropske unije organizovan je u kontekstu predsedavanja Rumunije Savetom EU u prvoj polovini 2019. godine.