Министар заштите животне средине Горан Триван учествовао је на Неформалном састанку министара заштите животне средине земаља чланица Европске уније који је одржан 11. и 12. јула 2019. године у Хелсинкију, посвећеном климатским променама и повећању глобалне амбиције Европске уније у решавању овог светски значајног питања, заустављању губитка биодиверзитета и могућим решењима које нуди циркуларна економија. Неформални састанак министара одржан је у контексту председавања Републике Финске Саветом Европске уније.

Климатске промене које су на делу дезавуишу досадашње напоре у борби против ове планетарне претње, указао је министар Триван, и додао да невреме које се догодило у Грчкој управо је прави доказ да је то проблем на који морамо сви озбиљно да одговоримо, и заједничким акцијама допринесемо остваривању договорених циљева. Најефикаснија и најјефтинија мера коју земље могу одмах да предузимају је пошумљавање, предложио је Триван, и нагласио да Србија на националном нивоу, али и у оквиру међународне сарадње, примењује пошумљавање као најбољи начин борбе против климатских промена.

Ефекти климатских промена одражавају се у свим социјалноекономским сегментима и на свим меридијанима, због чега се морају без одлагања појачавати напори у оквиру координисане заједничке међународне акције, закључио је Триван. Изражавајући захвалност на помоћи и подршци Европске уније у развијању законодавног и стратешког оквира за борбу против климатских промена, министар је нагласио да је Србија припремила нацрт закона о климатским променама и Стратегију борбе против климатских промена са акционим планом, који ће ускоро бити усвојени, и све секторске политике подвести у оквире шире климатске акције. Он је нагласио да ће Србија, као земља која у потпуности подржава неопходност спровођења договорених циљева Споразумом из Париза, наставити да подиже ниво циљева за ублажавање последица и заустављање климатских промена. Србија остаје посвећена договореној политици и циљевима Европске уније које изражава и Споразум из Париза, и привржена је тражењу решења и договарању заједничких акција, закључио је министар Горан Триван.

На маргинама састанка, министар Триван имао је сусрете са европским комесаром за животну средину Кармином Велеом, европским комесаром за климатске акције и енергетику Мигуелом Ариасем Кањетеом, и другим европским и регионалним званичницима. У разговору са министарком животне средине и климатских промена Републике Финске, Кристом Миконен, размењена су мишљења и ставови о актуелним питањима заштите животне средине и изражена обострана спремност за договоре о будућој сарадњи Републике Србије и Републике Финске у области заштите животне средине.

Министри заштите животне средине/климе земаља ЕУ и држава кандидата за чланство у ЕУ на састанку разматрали су наредне заједничке кораке у вези најзначајнијих питања у области заштите животне средине, а у контексту последица климатских промена, глобалног оквира за заштиту биолошке разноврсности, као и о могућностима развоја циркуларне економије, као ефикасном средству за постизање циљева одрживог развоја.